nieuws

04 dec 2002, 00:12

Ikea Groningen dicht na bommelding

De vestiging van Ikea in Groningen is woensdag gesloten omdat het bedrijf aanwijzingen heeft dat zich in één van de Nederlandse filialen van het woonwarenhuis een bom bevindt. Ook de andere vestigingen van Ikea zijn woensdag de hele dag gesloten. Dat heeft het concern woensdagochtend laten weten. De sluiting houdt verband met de vondst van twee explosieven, dinsdagavond in Sliedrecht en Amsterdam.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De politie doorzoekt alle tien de vestigingen. ,,IKEA Nederland neemt deze drastische maatregelen uit veiligheidsoverwegingen voor haar medewerkers, klanten, en toeleveranciers'', aldus het concern in een persbericht.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken ziet op dit moment geen aanleiding het Nationaal Coördinatie Centrum, het crisiscentrum dat door dit departement bij groot gevaar in werking wordt gesteld, in te richten. ,,In principe is het nu een zaak van het Openbaar Ministerie en van de politie in Amsterdam'', aldus een woordvoerder.
Dinsdagavond werden er zowel in Sliedrecht als in Amsterdam explosieven gevonden door de politie. De Amsterdamse politie wil niet zeggen waar de explosieven zijn aangetroffen, maar erkent dat er een verband bestaat met de bomdreiging bij het meubelconcern.
,,Het aantreffen van de explosieven gaf redenen om alle IKEA-vestigingen te onderzoeken'', aldus de woordvoerster van de politie Amsterdam. ,,De directie van IKEA heeft in overleg met de politie besloten alle vestigingen gesloten te houden.''
Bij een poging de explosieven onschadelijk te maken op het politiebureau van Sliedrecht, raakten twee medewerkers van het Explosieven Opruimingscommando gewond toen het explosief ontplofte. Een 42-jarige medewerker raakte lichtgewond, zijn 47-jarige collega liep oogletsel op. Het tweede explosief, dat in Amsterdam werd aangetroffen, kon in een politiebureau worden ontmanteld.