nieuws

30 jul 2002, 00:12

Iepenziekte ook dit jaar meedogenloos

De gevreesde iepenziekte lijkt ook dit jaar in Groningen hard toe te slaan. Het aantal zieke iepen zal dat van vorig jaar waarschijnlijk benaderen. Dit zegt woordvoerder P. Burm van de provincie Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De laatste tijd neemt het aantal zieke iepen snel toe. “We dachten eerst dat het dit jaar zou meevallen, maar de laatste tijd is er sprake van een sterk stijgende lijn”, aldus Burm. De precieze cijfers zijn in oktober bekend.
De speciaal in het leven geroepen ‘iepenwacht’ had vorig jaar nog goede hoop dat het aantal zieke iepen in Groningen teruggedrongen kon worden. 2001 was een rampjaar: van de middelgrote iepen werden er drieduizend ziek op een totaal van achtduizend bomen. Bij de iepen met een stamdoorsnede van meer dan 40 cm zijn er 750 zieke geconstateerd op een totaal van 3.500.
De iepenziekte is een schimmelinfectie die wordt overgebracht door de iepensprintkever. De boom reageert op de schimmelinfectie door zijn houtvaten af te sluiten. Hierdoor stagneert de warmtetoevoer. Dit resulteert weer in het verwelken en uiteindelijk afsterven van de boom.