nieuws

26 sep 2002, 00:12

ICT-sector Groningen laat zich niet kisten door ‘nucleaire winter’

Het ICT Platform in Groningen zet door ondanks de crisis in de IT-sector. Dat bleek tijdens een bijeenkomst van de regionale en internationale IT-wereld in het megapand van Tyco in Groningen, waar aandacht was voor de juiste manier van zakendoen in deze duistere economische tijden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Duidelijk is dat Groningen niet bij de pakken neer wil zitten. Program-manager ICT Jan Kees Kleuver van de gemeente Groningen hield een betoog over het Groningse voornemen het aanbod aan breedbandaansluiting fors te blijven vergroten. Het moet mogelijk worden voor bedrijven, ook buiten de stad, toegang te krijgen tot snel internet. Groningen ligt met dit soort plannen en ook in de uitvoering, voorop in het land, zoals bijvoorbeeld met de tientallen kilometers pijp van die in de provincie liggen. ‘’De mogelijkheden die er zijn en die er komen moeten worden benut om dit voordeel te behouden’’, aldus Kleuver, die bedrijven oproept diensten te blijven ontwikkelen. De kabels van gigant Tyco geven de regio een enorme voorsprong. Er is momenteel nog een immense capaciteit over, dus ruimte genoeg voor ondernemers, stelt Groningen. Het is zaaks te blijven doorbouwen aan de projecten ondanks de economische dip. Na de bedrijven krijgen overigens ook de ‘thuisconsumenten’ buiten de reeds van breedband voorziene grotere steden de kans.
Ook de NOM gaf een presentatie. De investeringsmaatschappij stelt dat juist in deze tijd van malaise er geïnvesteerd moet worden om de toekomst van IT in de regio uit te buiten. Het is niet direct mogelijk om op alle locaties tegelijk van alles te realiseren, maar een goed selectie moet een zonnige toekomst mogelijk maken, verwacht Ed van de Beek van de NOM. ‘’De aanwezigheid van de backbone, de dikke kabel van Tyco, geeft goed kansen. Het is belangrijk dat bedrijven goede plekken kiezen en daar aan de slag gaan’’.
De gastheer van de bijeenkomst Tyco heeft in de afgelopen jaren tegen de vijf miljoen miljard euro gestoken in het leggen van een wereldwijd netwerk van kabels voor dataverkeer. Keith Hehir van Tyco is verantwoordelijk voor het verkopen van bandbreedte voor het immense kabelnet, dat over de gehele wereld gezien 350.000 kilometer lang is. ‘’Groningen is een belangrijke ‘hub’, een internetknooppunt, en er liggen kansen in de regio’’. Maar hij wees net als de andere sprekers op de huidige ernstige problemen die de sector teisteren. Hehir sprak zelfs van een ‘nucleaire winter’, maar is blij dat in ieder geval zijn bedrijf al forse investeringen heeft gedaan en nu ondanks het kille klimaat projecten kan blijven beginnen. ‘’We hopen op een correctie van de markt’’. Voor Groningen is hij optimistisch. ‘’In Groningen kan de IT-sector nog wel uitbreiden, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amsterdam, waar dat niet meer kan of vele moeilijker’’.