nieuws

15 nov 2007, 09:09

Hypochonders in schrijftherapie bij RuG

De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) biedt schrijftherapie aan voor mensen met ziektevrees. Aan deze therapie wordt een onderzoek gekoppeld om meer inzicht te krijgen over de werking van schrijven bij klachten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Er zijn nu twee mensen in therapie. Psychologe Femke Buwalda zoekt er nog zeker achttien bij. ,,De deelnemers schrijven zes weken lang iedere week op een vast tijdstip een half uur hun emoties en gedachten op over hun angst voor een ernstige ziekte. Dat sturen ze naar ons. Ze krijgen geen feedback, het is puur het schrijven dat zou helpen”, zegt Buwalda.

Eerder is uit Amerikaans onderzoek gebleken dat schrijven helpt bij traumaverwerking. ,,Over schrijven bij hypochondrie is nog niet veel bekend. Wel hebben we vooronderzoek gedaan bij zeven mensen en hun klachten namen af. We vermoeden dat het de structuur van het wekelijks op een vast tijdstip schrijven hier de oorzaak van is”, aldus Buwalda.

De ingevulde formulieren worden aan een uitgebreide analyse onderworpen. Bovendien vullen de deelnemers voor en na de therapie een vragenlijst in. Wanneer het onderzoek afgerond is, kan Buwalda niet zeggen. “Eerst moeten we voldoende deelnemers hebben”, aldus de psychologe.