nieuws

14 jul 2000, 00:12

Hulpdiensten Veendam verwerpen verkeersveiligheidsplan gemeente

– De gemeenschappelijke hulpdiensten in Veendam laten geen spaan heel van de verkeersremmende maatregelen die de gemeente binnen afzienbare tijd door wil voeren. Een ambulance en een brandweerauto namen de proef op de som en trachtten een traject met geplande ‘knikken’ in de weg af te leggen: de neppatiënten in de ambulance werden volledig door elkaar geschud en de brandweer deed bijna anderhalf keer zo lang over het afgelegde parcours. Bovendien constateerde de politie dat op de ‘geknikte’ weg nog steeds met gemak tachtig kilometer per uur gereden kan worden, iets dat de aanpassingen juist zou moeten voorkomen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘De brandweerwagen moet voortdurend afremmen’, verzucht commandant A. Ananias van de Veendammer brandweer. ‘Als elke seconde telt, gaat dat levens kosten.’ Het traject waar de gemeente te aanpassingen wil maken, vormt onder meer de doorvoer naar de Groningse ‘dodenweg’ N33, waar met regelmaat van de klok ongelukken gebeuren.
Dit beaamt ook directeur J. Schraa van de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Groningen. ‘De oplossing is zo simpel: zet camera’s neer op de weg’, meent hij. ‘Dan hebben wij nergens last van en houden mensen zich toch aan de maximumsnelheid. Als de gemeente om haar inwoners geeft, verwerpen ze zonder enige aarzeling de voorgenomen plannen’
De verkeersplannen worden over twee maanden in de gemeenteraad besproken. De verantwoordelijke wethouder was wegens afwezigheid niet voor commentaar bereikbaar.