nieuws

21 mrt 2002, 00:12

Huiszoeking naar banden voetbalrellen Groningen-Twente

Justitie heeft woensdag huiszoeking gedaan bij RTV Oost in Hengelo. Het Openbaar Ministerie heeft de beelden opgeëist die de regionale omroep afgelopen weekeinde maakte van de rellen bij de voetbalwedstrijd FC Twente - FC Groningen in Enschede.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens RTV Oost hebben ongeveer twintig agenten het gebouw doorzocht, justitie spreekt over een twaalftal. Rond de middag werden in totaal 229 banden meegenomen, waarvan acht met het opschrift 'FC Twente - FC Groningen’. Maandagavond wordt begonnen met het bekijken van de banden. ,,We hopen natuurlijk dat er beelden van de rellen opstaan'', zegt de persofficier van justitie. De doorzoeking volgde op de afwijzing door RTV Oost van een verzoek van justitie om de banden.
De omroep volhardt in de weigering. ,,Wij willen onze medewerkers niet blootstellen aan eventuele represailles van mensen die op de beelden staan. RTV Oost moet niet worden gezien als beeldenleverancier van justitie'', zegt adjunct-hoofdredacteur M. Oude Wesselink. Volgens hem waren de banden met de beelden niet meer in het pand van de omroep aanwezig.
De regionale omroep overweegt stappen te ondernemen. ,,Dat ligt wel in de lijn der verwachting'', zegt Oude Wesselink. Gedacht wordt aan een aanklacht tegen de handelwijze van justitie. ,,Dat is bij een andere omroep eerder met succes gedaan. Wij vinden deze methode van justitie buitenproportioneel.''
Tientallen boze fans bestormden zondag de eretribune van FC Twente uit onvrede over de sportieve prestaties van hun club. Ook na afloop van het duel tegen FC Groningen, dat met 0-1 werd verloren, was het buiten het stadion onrustig. De politie verrichtte vijftien aanhoudingen. FC Twente heeft besloten de veiligheidsmaatregelen in het Arke-stadion aan te scherpen. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt de huiszoeking een ,,kwalijke zaak'' en het zoveelste voorbeeld van hoe justitie ,,journalisten en andere medemensen in gevaar brengt. Wij staan achter de argumenten van de hoofdredactie van RTV Oost,'' aldus secretaris Hans Verploeg.
De journalistenvakbond overlegt binnenkort met minister Korthals (Justitie) over het afdwingen van afgeven van informatie bij journalisten door het Openbaar Ministerie. Verder zal de bond een website opzetten waar incidenten op dit terrein worden geïnventariseerd en bijgehouden.