nieuws

13 dec 2001, 00:12

Huiseigenaar mag huurcontract Van E. niet ontbinden

De eigenaar van de woning in Harkstede waar tot voor kort moordenaar Willem van E. (Eijk) woonde, mag de huurovereenkomst met de vermoedelijke seriemoordenaar niet ontbinden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Rechtbankpresident W. Duitemeijer heeft donderdag vastgesteld dat Van E. tot nu toe de huur heeft betaald en heeft aangekondigd dat ook over december te zullen doen. Daarmee vervalt volgens de rechter elke grond om de overeenkomst te stoppen.
Van E. heeft nadat hij onlangs werd aangehouden, bekend dat hij de afgelopen jaren drie Groningse prostituees heeft vermoord. De man is in het verleden al eerder veroordeeld voor het doden van twee andere vrouwen.
Eigenaar H. Heringa uit het Duitse Klieznich ligt al sinds 1994 met Van E. overhoop over de huurpenningen. Hij heeft de afgelopen jaren tevergeefs bij de kantonrechter al vele procedures gevoerd om Van E. uit de woning te krijgen.
De advocaat van Heringa, W. Eelsing begrijpt niet waarom de huur niet kan worden beƫindigd nu Van E. vrijwel zeker de komende jaren gedetineerd zal blijven. Als hij wordt veroordeeld, wordt ook zijn uitkering stopgezet en kan hij de huur toch niet meer betalen, meent de raadsman.
Van E. is volgens zijn advocaat, F. Landstra, wel bereid om vrijwillig af te zien van verdere huur mits Heringa hem de schade vergoedt van de kosten die hij in verband met alle eerdere procedures van de huisbaas heeft gehad. Van E. is bereid zich te laten uitkopen voor 4000 gulden, maar Heringa wil niet verder gaan dan 2000 gulden.