nieuws

02 dec 2001, 00:12

Huisbaas wil moordenaar Van E. na bekentenis uit huis zetten

De huisbaas van de vermeende vrouwenmoordenaar Willem van E. uit Harkstede probeert zijn gearresteerde huurder vrijdag in hoger beroep tot een ontbinding van zijn huurcontract te dwingen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Huisbaas B. Heringa probeert de 60-jarige Harksteder al een jaar uit zijn huis te krijgen wegens wanbetalingen en hoopt in de bekentenis van E. het ultieme argument te vinden om de rechter van zijn gelijk te overtuigen. Van E. werd twee weken geleden gearresteerd en bekende vrijwel direct in elk geval drie Groningse prostituees te hebben vermoord.
,,De kantonrechters hebben hem altijd gezien als zielig, arm mannetje, dat zo amechtig probeerde zijn huur te betalen”, stelt mr. W. Eelsing, de raadsman van Heringa. ,,In het politieonderzoek is echter duidelijk geworden waarom Van E. geen geld meer had: hij kocht er veel drank van en bezocht regelmatig prostituees. Geen rechter die hem nu nog de hand boven het hoofd zal houden.”
Van E. eist op zijn beurt achtduizend gulden voor de ontbinding van zijn huurcontract. Volgens zijn advocaat F. Landstra zou dit om een vergoeding gaan voor alle ontruimingskosten. Zijn huisbaas weigert dit echter pertinent en dreigt zelfs met een schadevergoeding voor de chaos die de politie van de boerderij heeft gemaakt.
Als de rechter huisbaas Heringa in het gelijk stelt, zal zijn zoon het afgelegen boerderijtje in de polder vermoedelijk gaan betrekken. Eerder liet de huisbaas al weten dat zich al meer dan tien geïnteresseerden voor het pand hadden gemeld. Het feit dat het gebouw werd bewoond door een vermeende moordenaar, schrikt de gegadigden blijkbaar niet af.
Wanneer de rechtbank Van E. vrijdag niet dwingt het huurcontract te ontbinden, lopen er nog twee andere procedures om de 60-jarige Harksteder uit zijn huis te zetten. Volgende week woensdag komt een nieuw kort geding voor de Groningse kantonrechter. Formeel-juridisch staat Van E. tot 1 december in zijn recht; dan verloopt de huurperiode die hij nog heeft betaald.