Nieuws

Huisartsenpraktijk biedt gratis kankertest

Huisartsenpraktijk Medisch Centrum Gorecht in Hoogezand biedt gratis een medische zelftest voor darmkanker aan haar patiënten aan. Dat maakte de huisartsenpraktijk donderdag bekend. Alle 1300 patiënten van de praktijk van 45 jaar en ouder krijgen een brief met een uitnodiging om de test te doen.Huisartsenpraktijk Medisch Centrum Gorecht in Hoogezand biedt gratis een medische zelftest voor darmkanker aan haar patiënten aan. Dat maakte de huisartsenpraktijk donderdag bekend. Alle 1300 patiënten van de praktijk van 45 jaar en ouder krijgen een brief met een uitnodiging om de test te doen.


Leestijd: 1 minuut

Huisarts Gerben Lochorn heeft zelf initiatief genomen omdat hij geen jaren wil wachten op de invoering van een bevolkingsonderzoek. De huisartsenpraktijk neemt de kosten van de zelftest voor eigen rekening. Lochorn verwacht dat ongeveer duizend patiënten zullen ingaan op de uitnodiging, en dat bij twee of drie van hen kanker aan de dikke darm zal worden ontdekt.

Een oncoloog van het UMCG, die gespecialiseerd is in darmkanker, laat in een reactie weten het initiatief van de huisartsenpraktijk toe te juichen. ,,Hoe meer initiatief er op dit gebied genomen wordt, hoe beter”, zegt hij. Hij hoopt bovendien dat het initiatief het Rijk een extra duwtje in de rug geeft bij het landelijk invoeren van een vrijwillige preventieve screening. Daarvoor liggen nu wel plannen, maar concreet zijn die nog niet.