nieuws

19 feb 2002, 00:12

Hooligangevechten herbeleven vanuit luie stoel

Reality-vechtfilms waarin hooligans de hoofdrol spelen: ze vinden op internet gretig aftrek. Voor nog geen acht euro kunnen liefhebbers vanuit hun luie stoel bekijken hoe relschoppers elkaar met stenen te lijf gaan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De beelden kunnen onder meer besteld worden via de website van een in Groningen wonende Italiaan. Via zijn site, www.padronidiroma.it/sandro.htm, zijn banden te bestellen met daarop amateurbeelden van de meest heftige veldslagen tussen de geweldlustige supporters . Zo heb je voor acht euro de “reportage sulla morte di un hooligan del Ajax a Beverwijk”, in huis. Ofwel: de band waarop te zien is hoe Ajax-supporter Picorni om het leven kwam.
De politie in Groningen is op de hoogte van het bestaan en de mogelijkheden van de site. Omdat de verkoop van de banden niet verboden is, wordt er geen actie ondernomen. De banden leveren overigens geen schat aan informatie op, zoals vaak gedacht. “De beelden zijn bij ons vaak wel bekend en bovendien kunnen we puur op basis van video-opnamen geen aanhoudingen doen,” aldus een politiewoordvoerder. “Hooguit zijn ze aanleiding voor nader onderzoek.”
Ook de Groningse ex-hooligan Geert Spieker is bekend met de video’s. Spieker was in de jaren tachtig bekend als voorman van de beruchte Z-side, de harde kern van FC Groningen. Inmiddels heeft hij het hooliganisme de rug toegekeerd en gaat hij voor een plek in de Groninger gemeenteraad. De ex-hooligan noemt de video’s ‘te gek voor woorden’. “Dit soort beelden zet alleen maar aan tot nog meer geweld en agressie,” maakt hij zijn afkeer duidelijk. Hij ziet de lol er dan ook niet van in: “Het gaat de kijkers puur om de kick en de sensatie.”
Als Spieker inderdaad een plek krijgt in de Groninger gemeenteraad, gaat hij zich inzetten voor een bestrijding van het voetbalgeweld, belooft hij. “Als je het probleem bij de kern aanpakt, zijn er uiteindelijk ook niet meer van dit soort video’s te maken.”