nieuws

03 dec 2009, 10:10

Hoogkerk Europese proeftuin slim energienet

In Hoogkerk gaat voor het eerst in Europa een proefproject van start waarbij 25 huizen worden voorzien van een intelligente energievoorziening. Dat meldt energiekennisbedrijf Kema. Er is een zogenaamd Smart Grid aangelegd, een netwerk dat draait op intelligente software en gebruik maakt van wind- en zonne-energie en traditionele energiebronnen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Deze slimme energienetten zijn al wel uitgetest op laboratoriumniveau, maar nog nooit ‘in het echt’. In Hoogkerk gaat Kema bekijken of die labmodellen ook op grotere schaal werken. Het probleem met wind- en zonne-energie is namelijk dat ze onregelmatig energie leveren. Daarnaast hebben mensen min of meer hetzelfde leefritme, wat betekent dat ze ook op hetzelfde moment bijvoorbeeld de warmtepomp aan zullen zetten of hun elektrische auto opladen. Om te voorkomen dat de energielevering uitvalt, worden deze bronnen middels het intelligente net op elkaar afgestemd.

Energiekennisbedrijf Kema houdt zich bezig met de ontwikkeling van slimme netten, en is van plan na Hoogkerk het project op nog grote schaal uit te gaan voeren in andere plaatsen in het land. De eerste resultaten van het project in Hoogkerk worden over een half jaar verwacht.