nieuws

02 apr 2002, 00:12

Hoofdredacteur Dagblad van het Noorden slaakt zucht van verlichting

Hoofdredacteur Geert-Jan Laan van het Dagblad van het Noorden slaakt een zucht van verlichting. De eerste reacties op de komst van het Dagblad van het Noorden zijn positief, zo zegt hij in een vraaggesprek met de Groninger Internet Courant. Daarin zegt Laan dat met het nieuwe Dagblad van het Noorden ook de frontale aanval op de landelijke kranten is geopend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bij de hoofdredactie van het Dagblad van het Noorden zijn tot nu toe vooral positieve reacties binnen gekomen sinds deze nieuwe krant bij de abonnees is bezorgd. Probleem was vannacht wel dat er technische storingen waren, waardoor enkele edities van het nieuwe dagblad te laat werden bezorgd. ‘We hebben tot nu toe behoorlijk wat positieve reacties gehad. De meeste mensen vinden de nieuwe krant er mooi uitzien. Dat gold gisteravond al voor de burgemeesters uit Groningen die een kijkje kwamen nemen bij de persen. Maar het geldt ook voor de abonnees die tot nu toe reageerden via email of telefoon’, zegt Laan.
Maar het zijn natuurlijk niet de vriendelijke reacties en complimentjes die het ‘m doen: het draait nu allemaal om de oplage van de nieuwe krant. Tot de uitgave van het Dagblad van het Noorden werd besloten nadat het Nieuwsblad van het Noorden als avondkrant jarenlang duizenden opzeggingen kreeg te verwerken. Landelijk blijken regionale kranten die ’s morgens verschijnen het wat beter te doen, en daarom besloot de directie van Hazewinkel Pers het Nieuwsblad van het Noorden samen te voegen met Groninger/Dagblad Drentse Courant, en daar een ochtendkrant van te maken.
Het aantal abonnees bedraagt momenteel 165.000. Daar komen dagelijks nog 5000 exemplaren in de losse verkoop bij. ‘Het zou prachtig zijn wanneer we deze oplage zouden weten te handhaven. Op zaterdag proberen we 200.000 kranten te verkopen’, aldus Laan.
In elk geval is de eerste indruk positief. Laan baseert zich daarbij niet alleen op de reacties van vanmorgen, maar vooral op de kwartaalcijfers. ‘Bij de kwartaalwisseling in april zagen we een normaal verloop. Er waren dus geen extra opzeggingen omdat mensen hun vertrouwde krant niet meer krijgen. We hadden eerlijk gezegd aanzienlijk meer opzeggingen verwacht’.
De nieuwe krant is niet alleen een defensief antwoord, er is ook sprake van een aanval. Namelijk op de positie van de landelijke dagbladen in de regio. ‘Wij bieden niet alleen zoveel mogelijk nieuws voor alle regio’s in het noorden: we hebben ook gezorgd voor extra aandacht voor economie en buitenlands nieuws. Daardoor zijn we er van overtuigd dat onze krant nu een geduchte concurrent is geworden voor de landelijke dagbladen. Want ook voor zeer uitvoerig economisch en internationaal nieuws, kan men ook bij ons terecht’, aldus Geert-Jan Laan.