nieuws

22 jul 2002, 00:12

Honderdste 'besmette' zeehond aangespoeld

Donderdag is de honderdste zieke of dode zeehond aangespoeld sinds het gevreesde zeehondenvirus een maand geleden de Waddenzee bereikte. Volgens viroloog en zeehondonderzoeker A. Osterhaus wijst het infectiebeeld van de meeste aangespoelde zeehonden op de aanwezigheid van het zeehondenvirus.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het ministerie van LNV telde woensdag 96 aangespoelde zeehonden, waarvan 88 al dood waren. Sindsdien zijn alleen al bij zeehondencrèche Pieterburen tien nieuwe gevallen gemeld. Officieel is het zeer dodelijke virus phocine distemper nog slechts bij vijf gevallen bevestigd. Het ministerie verwacht 24 juli meer onderzoeksresultaten te hebben.
Volgens Osterhaus van de Erasmus Universiteit zijn de meeste zieke dieren die nu binnenkomen één of tweejarigen, waarvan in een normale zomermaand niet meer dan drie overlijden. De zeehondonderzoeker denkt dat het virus nog niet over zijn hoogtepunt heen is, aangezien het aantal aangespoelde zeehonden per dag nog steeds toeneemt. De getroffen beesten komen inmiddels van het hele waddengebied.
In Denemarken en Zweden, waar het virus al langer heerst, zijn inmiddels al 1500 zeehonden overleden. In 1988 brak het virus al eens uit in de Waddenzee. Toen kende niemand het virus en overleed 60 procent van de veel kleinere zeehondenpopulatie het leven. Het ministerie van LNV houdt er rekening mee dat het virus nu het leven zou kunnen kosten van de helft van de 5000 zeehonden die in de Waddenzee leven.
Met het virus phocine distemper geïnfecteerde zeehonden krijgen last van hun longen en gaan hoesten, waardoor ze het virus verspreiden. Het kan tien tot vijftien dagen duren voor het virus zich openbaart. Mensen kunnen niet besmet raken, maar honden wel.