nieuws

29 okt 2002, 00:12

Honderden schademeldingen in Groningen na zeldzaam zware storm

De storm die afgelopen nacht en gisteren door Groningen trok heeft een spoor van vernielingen achter gelaten. Er zijn honderden meldingen van schade binnen gekomen; een circustent ging bijna aan flarden, bomen waaiden over auto's; in Vlagtweddde viel gisteren de stroom uit. Ziedaar de gevolgen van een stormachtig weekendje in Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Meldkamer Ambulancezorg & Brandweer in Groningen is zondag overspoeld met meldingen van stormschade. De meldingen liepen uiteen van omgewaaide bomen en de dreiging daarvan tot schade aan gevels en daken. Sinds elf uur gistermorgen zijn bij de alarmcentrale 220 meldingen van stormschade binnen gekomen.
Alle brandweerkorpsen in de provincie Groningen hadden hun handen vol aan het herstellen van en het voorkomen van stormschade. In Appingedam dreigde de tent van circus Renz weg te waaien. Aan de Hoofdweg in Wagenborgen waaide aan het begin van de middag een boom tegen een kerk. Aan de Grutto in Grijpskerk waaide een stuk van een dak af. Datzelfde was het geval aan de Steenweg in Farmsum. In Zuidbroek waaiden isolatieplaten van een gebouw. De rondvliegende platen beschadigden enkele kassen van tuinders. Aan de van Drielstraat in Groningen waaide een boom tegen een woning. Op verschillende plaatsen in de provincie moest de brandweer bomen verwijderen die op woningen dreigden te vallen.
Bij het AZC van Grootegast heeft de brandweer uit voorzorg een glazen trappenhuis omver getrokken die dreigde om te vallen. Aan de Berkelstraat in Groningen dreigde een grote antenne van een dak te vallen. Her en der in de provincie vielen bomen en zware takken op auto's. In Vlagtwedde viel vanmiddag de stroom uit. Essent heeft de storing inmiddels verholpen. In de provincie zijn veel wegen tijdelijk afgesloten geweest door omgevallen bomen.
In verband met de zware storm in combinatie met de hoge waterstand, sloot de havendienst van Delfzijl gistervond om elf uur de noodsluizen aan de Oosterveldweg en de Stationsweg.
In de avonduren kwamen er nog tientallen meldingen van schade binnen. Ook toen ging het hoofdzakelijk om omgewaaide bomen, schade aan gebouwen en omgevallen bouwsteigers. In Winschoten waaide een zwaailichtbalk van het dak van een ambulance. Aan de Vossenburg in Kielwindeweer waaiden dakplaten van een kippenschuur. Aan de westelijke ringweg in Groningen viel een boom tegen het Emmaviaduct. Aan de Vaargeul in Groningen viel een boom op een auto.
Voor zover bekend is in onze provincie niemand gewond geraakt door de storm.