nieuws

06 mrt 2008, 11:11

Hogeschool opent hypermodern sportinstituut

Groningen heeft er een uniek instituut bij: het Instituut voor Sportstudies. Vanuit een hypermodern gebouw, voorzien van onder andere tientallen camera's om de bewegingen van sporters te registreren, worden uiteenlopende onderzoeken verricht. Dit zei Koen Lemmink, lector van het instituut, donderdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op 19 maart begint Lemmink officieel als lector maar de eerste studenten zijn al aan de slag binnen het instituut. ,,Dankzij de modernste apparatuur is het mogelijk sporters te onderzoeken in hun normale context", zegt de lector. ,,Terwijl er gevoetbald wordt kunnen we bijvoorbeeld meten hoe de sporters als team functioneren. Maar naast technische analyses kunnen we dankzij apparatuur als krachtplaten in de vloer ook zien wat bijvoorbeeld de krachten zijn wanneer een volleyballer springt om te smashen."

Het Instituut voor Sportstudies maakt onderdeel uit van de Hanzehogeschool Groningen en gaat samenwerken met de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Naast onderzoek op het gebied van topsport zal het instituut zich ook richten op het door middel van beweging tegengaan van overgewicht en andere gezondheidsproblemen.