nieuws

13 mrt 2003, 00:12

Hoger personeel Gasunie gaat dinsdag actievoeren

Het hogere personeel van de Gasunie gaat dinsdag een poortactie houden die zich richt tegen plannen van hun werkgever om de CAO deels af te schaffen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Gasunie stelt in een reactie dat het in vele bedrijven allang normaal is dat er voor de hogere functies tussen de individuele werknemer en het bedrijf wordt onderhandeld. De Gasunie krijgt als gevolg van de verandering van monopolist naar een speler op de internationale markt een andere structuur, benadrukt woordvoerder Ben Warner. Onder meer door de overname en de geplande splitsing in drie delen van de gasgigant zullen vele medewerkers zowieso onder andere ‘bazen’ gaan vallen en daar mee moeten onderhandelen. Dat gaat om grote internationale bedrijven met bijbehorende bedrijfscultuur. Het komt erop neer dat meer medewerkers een basisinkomen krijgen, plus bonussen wanneer doelstellingen gehaald worden.
Op dit moment valt nog 95 procent van de Gasuniemedewerkers onder een CAO. De ‘top honderd’ van het bedrijf onderhandelt nu al een-op-een met de werkgever of zal dat gaan doen en heeft daar geen problemen mee, aldus de Gasunie. Die verhouding zal met de nieuwe regeling verschuiven naar rond de 35 a veertig procent die op de nieuwe manier over het loon moet praten, verwacht de Gasunie. Het gaat om functies die een jaarsalaris opleveren van vijftigduizend euro of meer. Bij de Gasunie zijn er nogal wat mensen met een mooi inkomen: de nieuwe groep die straks een-op-een met de werkgever om de tafel moet telt enkele honderden medewerkers.
De hogere personeelsleden zijn verenigd in de Vereniging Hoger Personeel Gasunie (VPHG) en die zal dinsdag met een poortactie tegen de plannen demonstreren. De VPHG vreest onder meer een tweedeling tussen het personeel, wanneer de voorwaarden tussen werknemers die bijvoorbeeld hetzelfde werk verrichten uiteen gaan lopen, vertelde bestuurder Bob Bergsma zaterdagmiddag voor de microfoon van Radio Noord.