nieuws

10 dec 2008, 07:07

Hoge Raad wil nieuw oordeel kindermoorden Tolbert

De zaak van de kindermoorden die op 1 augustus 2005 in Tolbert werden gepleegd komt opnieuw voor de rechter. De Hoge Raad maakte dinsdag bekend dat het gerechtshof in Arnhem zich erover moet buigen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Voor het doden van het 2-jarige zoontje en 4-jarige dochtertje van zijn vriendin heeft het hof in Leeuwarden Avi C. in april 2007 tot achttien jaar cel veroordeeld. De Hoge Raad wil nu dat het gerechtshof in Arnhem bekijkt of de 50-jarige verdachte op het moment dat hij de kinderen doodde nog enig bewustzijn had.
Avi C. zou de kinderen hebben gedood en zijn vriendin hebben aangevallen toen hij in een drugspsychose verkeerde, doordat hij amfetaminen had ingenomen. Hij kon daardoor totaal niet overzien wat hij deed, aldus zijn advocaat Patrick Rombouts. Het gerechtshof in Leeuwarden was het daarmee eens, maar verweet C. dat hij zichzelf in die toestand had gebracht door de amfetaminen te slikken.

De Hoge Raad meent dat de man niet had kunnen voorzien dat de drugs zo'n uitwerking op hem zouden hebben. Hij had niet van tevoren de opzet om zijn gezin kwaad te doen. Het hof in Arnhem moet bezien of C. op het moment van zijn daad besefte wat hij deed.

In zijn psychose richtte de verdachte zich aanvankelijk op zijn vriendin, die hij probeerde te doden. Toen hij haar even losliet, kon de vrouw ontsnappen en ze vluchtte door van het balkon te springen. Daarop beroofde C. de twee kinderen in de woning van het leven.

De rechtbank in Groningen veroordeelde de man begin 2006 wegens moord tot achttien jaar gevangenisstraf en tbs. In hoger beroep oordeelde het hof dat C. niet met voorbedachten rade had gehandeld en gaf hem achttien jaar voor doodslag op de kinderen en poging tot doodslag op zijn vriendin. Het is nog niet bekend wanneer de zaak-Tolbert in Arnhem voor het hof komt.