nieuws

23 sep 2009, 10:10

Hoge raad: Groningse studente mocht agenten niet uitschelden

Opzettelijke belediging van agenten mag niet. Een Groningse studente, die in 2005 politieagenten beledigde door hen uit te maken voor onder meer 'klootzakken' en 'kankerlijers', moet daarom opnieuw voor de rechter verschijnen. Dat heeft de Hoge Raad besloten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Hoge Raad heeft het standpunt van het gerechtshof, dat eerder oordeelde dat politieagenten over incasseringsvermogen moeten beschikken, naar de prullenbak verwezen. Het gevolg is dat het hof in Leeuwarden, dat de vrouw in 2007 vrijsprak, de zaak opnieuw moet behandelen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten de uitspraak een belangrijke stap vooruit te vinden bij het tegengaan van agressie tegen werknemers met een publieke functie. Ook politievakbond ACP is tevreden met de uitspraak.

,,Dit geeft duidelijk aan hoe je met politiemensen moet omgaan en dat beledigingen niet geaccepteerd worden'', aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. De uitspraak zal volgens hem grote gevolgen hebben voor andere zaken.

In 2006 sprak de politierechter de studente vrij van het opzettelijk beledigen van vier politieagenten in Groningen. Een klein jaar later volgde de vrijspraak in hoger beroep. Het hof vond de uitingen van de studente wel beledigend in het algemeen, maar niet in dit geval, omdat politieagenten tegen een stootje moesten kunnen.
Het hof stelde daarbij dat de verdachte aangeschoten was en haar uitspraken deed na een woordenwisseling temidden van uitgaanspubliek. Het Openbaar Ministerie (OM) ging daarop in cassatie.