nieuws

18 okt 2009, 13:01

Hoge Land donkerste plek van Groningen en bijna donkerste van Nederland

Het Hoge Land is de donkerste plek van Groningen. Dit blijkt uit onderzoek van De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu, uitgevoerd door bureau Sotto le Stelle. De donkerste plek van heel Nederland is Schiermonnikoog.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De donkerste plekken van alle provincies zijn in kaart gebracht voor de viering van de vijfde
Nacht van de Nacht op zaterdag 24 oktober a.s. Ook het Hoge land doet als donkerste plek mee. Daar kunnen bezoekers genieten van de schoonheid van de nacht bij Noordpolderzijl in de gemeente Eemsmond. Op drie locaties de dijk lopen vertellers die een passend verhaal vertellen. De sterrenwacht Eemsmond is aanwezig met telescopen.

Onderzoek Donkerste Plek
De mate van duisternis wordt in Nederland bepaald door kunstmatige verlichting vanaf de grond. Het licht dat van steden naar boven straalt, kan in een straal van ruwweg 50 kilometer weer naar beneden komen en daarmee de hemel helderder maken. In Nederland is de hemel daarom grijs of zelfs geel.

De mate van duisternis bepaalt hoeveel sterren je kunt zien. In Hoge Land zijn op een onbewolkte maanloze nacht ongeveer 3.000 sterren te zien. In vergelijking: op Schiermonnikoog zijn dat er ook ongeveer 3.000 en in een stad zijn dat er nog maar vijftig.

In Hoge Land is het echt donker. De hemel licht aan de horizon niet op; er bevinden zich in de wijde omgeving geen grotere steden of kasgebieden. Als het helder is hangt boven dit gebied een majestueuze sterrenhemel waarin de Melkweg een duidelijk positie inneemt. De Melkweg valt in de zomer zeker op als een witte band aan de hemel.

Achtergrond Nacht van de Nacht
Nederland is inmiddels één van de meest verlichte landen ter wereld. Die verlichting neemt jaarlijks drie tot vijf procent toe. En dat terwijl driekwart van de Nederlanders een donkerdere nacht wil en lichtvervuiling aan bijna de helft van de mensen het zicht op de sterrenhemel ontneemt.

Op zaterdag 24 oktober vindt voor de vijfde maal de Nacht van de Nacht plaats. Met de Nacht van de Nacht vragen Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties aandacht voor de schoonheid én de functie van de duisternis, die steeds meer onder druk staan door de alsmaar toenemende verlichting. Een donkerder Nederland is goed voor trekvogels, nachtdieren en mensen.

Voor meer informatie over de Nacht van de Nacht kijk op www.nachtvandenacht.nl.