Nieuws

Hoendiep-Zuid moet aantrekkelijke verbindingswijk worden voor De Suikerzijde

Hoendiep-Zuid, dat tussen het voormalige Suikerterrein en bedrijventerrein Hoendiep ligt, wordt een belangrijke verbinding tussen het toekomstige stadsdeel De Suikerzijde en de binnenstad van Groningen. De gemeente is bezig met een verkenning om het stukje stad zo bereikbaar en aantrekkelijk mogelijk te maken in de realisatie van De Suikerzijde. Zo zijn er plannen voor extra bruggen, verblijfskades en groen. “Het moet een levendig, duurzaam en groen stukje stad worden”, zegt Gerard van Dijken van de gemeente Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Hoendiep-Zuid moet aantrekkelijke verbindingswijk worden voor De Suikerzijde
Hoendiep-Zuid moet aantrekkelijke verbindingswijk worden voor De Suikerzijde

Dat meldt de Groninger Ondernemers Courant. De Suikerzijde wordt het nieuwe stadsdeel op het terrein van de voormalige Suikerfabriek. In de huidige plannen komen er 5000 woningen in het toekomstige stadsdeel. Hoendiep-Zuid vormt straks het noordoostelijke deel van De Suikerzijde en wordt daarmee een belangrijke verbinding tussen het toekomstige stadsdeel, de binnenstad van Groningen en Hoendiep-Noord. De gemeente wil ervoor zorgen dat het stukje stad, dat nu een ietwat anoniem driehoekje vormt aan het kanaal, in de toekomst een levendig, groen en duurzaam stuk stad wordt. Daarvoor verkent ze hoe de tien hectare het beste kan worden ingericht.

Daarover vertelden Jan Kleine en Gerard van Dijken van de gemeente Groningen maandagmiddag tijdens de algemene ledenvergadering van bedrijvenvereniging WEST. Kleine benadrukt dat het om een verkenning gaat, en dat er nog veel onzeker is.

De structuurvisie voor De Suikerzijde, met in het noordoosten Hoendiep-Zuid // Bron: gemeente Groningen
De structuurvisie voor De Suikerzijde, met in het noordoosten Hoendiep-Zuid // Bron: gemeente Groningen

Extra bruggen, verblijfskades en groen

In de huidige plannen voor Hoendiep-Zuid komen vooral woningen en een aantal bedrijven. Daartussen moeten gevarieerde straten komen te liggen die veel groen bevatten. De bestaande structuren van de wegen zijn gelukkig vrij goed, legt Van Dijken uit. Die kunnen waarschijnlijk makkelijk worden doorgetrokken richting de rest van De Suikerzijde en de binnenstad. Om dat te realiseren moeten er ook twee extra bruggen worden gebouwd. Aan het water wil de gemeente verblijfskades realiseren. "Die bij moeten dragen aan de levendigheid en leefbaarheid van de wijk", licht Van Dijken toe.

Het duurt nog even voor de bouw van de wijk kan gaan beginnen. De gemeente is nog bezig met de vergunningen, en ook de gesprekken met natuurorganisaties lopen nog. De gemeente hoopt in 2025 los te kunnen gaan om de eerste 750 woningen van De Suikerzijde te realiseren.