nieuws

25 jul 2002, 00:12

Hoek Loos beboet voor kartelvorming

De Europese commissie heeft zeven gasproducenten een boete van 25,7 miljoen euro opgelegd voor kartelvorming in Nederland. Hoek Loos, met als enige een Groningse vestiging, kreeg een boete van 12,6 miljoen euro.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De zeven bedrijven Hoek Loos, AGA, Air Liquide, BOC Group, Messer en Westfalen Gassen maakten van 1993 tot 1997 prijsafspraken voor diverse gassen voor de industrie en medische sector. Voor onder meer zuurstof, stikstof, kooldioxide en argon maakten zij afspraken die tegen de Europese mededingingsregels in gingen, zo maakte de Europese Commissie woensdag bekend in Brussel.
Volgens Europees commissaris Monti (concurrentiebeleid) heeft het kartel door de in- en uitvoer buiten Nederland ook negatieve gevolgen gehad voor de werking van de interne EU-markt. Ook tussen 1989 en 1991 zou het kartel verboden prijsafspraken hebben gemaakt. Het kartel heeft vooral verboden prijsafspraken gemaakt voor transportkosten en de huur van gascilinders. Ook was er kartelvorming bij de berekening van milieu- en veiligheidstoeslagen.