nieuws

30 jul 2008, 18:06

Hoe Gronings Kun Je Zijn ?

Dat is de centrale vraag van een prachtige, nieuwe muzikale theaterproductie waar Peerd & Woagen een antwoord op probeert te vinden. Peerd & Woagen is een muzikale variétévoorstelling die op een halve cirkel van bontgekleurde boerenwagens wordt gespeeld. Deze wagens staan momenteel gestald in een van de oudste, zo niet dé oudste boerenschuur van 'stad' aan de Friesestraatweg 422. Vanaf 4 augustus repeteert het gemêleerde adhoc-gezelschap daar dagelijks. En van 21 tot en met 23 augustus speelt het - binnen de programmering van Noorderzon - de eerste publieke voorstellingenreeks.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hoe Gronings Kun Je Zijn?: De spelers en muzikanten komen er zelf niet goed uit. In razend tempo laten ze de 'Geschiedenis van de Groninger door de Eeuwen heen' de revue passeren, maar veel wijzer worden ze er niet van. Het gezelschap is een samenraapsel van geboren en getogen Groningers, Drenten, Westerlingen, een Bask, en allemaal voelen ze zich Groninger. Of juist niet. Of juist weer wel.... tja, zo dus. 't Is de vraag of ze er uitkomen. Hoop is daarom gevestigd op de regionale bewoners en hùn antwoord op de centrale vraag.


Op 28 augustus vertrekt de karavaan voor een tussenstop naar de vismarkt om een speciaal voor de gelegenheid aangepaste openluchtvoorstelling te spelen ter viering van Bommen Berend. Daarna trekt de bonte stoet de provincie in.

Hoe Gronings Kun Je Zijn?
De karavaan Peerd & Woagen trekt langs zes verschillende regio's: Stad Groningen, Westerkwartier, Hogeland, Oldambt, Westerwolde en de Veenkoloniën. Ze strijkt telkens neer op een boerenerf, speelt vier avonden en trekt dan weer verder. In elke regio krijgen de lokale bewoners gelegenheid om hun zegje te doen over het onderwerp: hoe Gronings kun je zijn? Het hoeft niet per se gesproken te worden, elke andere manier van uitdrukken mag ook, zingen, dichten, dansen, in het Gronings, Nederlands, Swahili, individueel of in een groep en ga zo maar door.... 'Groningers': laat van je horen! Je kunt je aanmelden bij stichting PEERD via de website: www.peerd.nu of direct op contact@peerd.nu / 050 - 3115472.
Daarnaast zoekt PEERD ook nog steeds KOEKENBAKKERS: keukenprinsen of -prinsessen uit de regio die het leuk vinden om echte Groningse gerechten, zoals poffert of klont, willen maken, die we kunnen uitdelen aan het publiek.

Meer informatie (o.a. de speellijst) vindt u op onze website: www.peerd.nu