nieuws

12 nov 2013, 11:11

Historicus stuit op bewegende beelden van Aletta Jacobs

Historicus Marten van Harten is tijdens een onderzoek toevallig gestuit op de eerste bewegende beelden van de feministe Aletta Jacobs. Atria, het kennisinstituut voor vrouwenemancipatie, maakte de vondst van de beelden bekend. De Universiteitskrant zette het filmpje op z'n YouTube-kanaal.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Van Harten ontdekte de beelden van Jacobs tijdens onderzoek voor zijn project ‘Discover peace in Europe’ op de website Critical Past, waar veel archiefbeelden op staan. Mineke Bosch, hoogleraar geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en de schrijfster van een biografie over Aletta Jacobs, bevestigde maandagmiddag dat ze op de beelden te zien is. ,,Onmiskenbaar”, zegt Bosch. ,,Het zijn unieke beelden van haar uit 1915.”


Aletta Jacobs loopt in het filmpje van ongeveer 20 seconden voor de Brandenburger Tor. Ze is in het gezelschap van de Amerikaanse Jane Addams, die later de Nobelprijs voor de vrede zou krijgen. Jacobs organiseerde tijdens de Eerste Wereldoorlog het Haagse Vrouwencongres. De beelden in Berlijn zijn gemaakt toen Jacobs op rondreis was langs alle premiers en ministers van buitenlandse zaken van de oorlogvoerende landen om de resolutie van het congres aan te bieden.


Bosch heeft jarenlang gezocht naar bewegende beelden van Aletta Jacobs, maar kon nooit iets vinden. Wel waren er volgens de deskundige regelmatig camera’s op de plekken van Jacobs verscheen. Bosch denkt dan ook dat er nog meer bewegende beelden van de feministe moeten zijn. ,,Die liggen vast nog ergens op een zolderkamer in een oude doos”, zegt ze.


Aletta Jacobs was de beroemdste Nederlandse vertegenwoordigster van de eerste feministische golf. Ze streed onder andere voor het vrouwenkiesrecht. Jacobs was ook de eerste vrouw in Nederland die een universitaire studie afrondde. Ze mocht pas examen doen nadat minister Thorbecke daar persoonlijk toestemming voor gaf.