nieuws

17 dec 2002, 00:12

Het was maandagavond stil op straat in Groningen

Het was maandagavond opvallend stil op straat in Groningen. Volgens de politie is de bevolking zich goed bewust geweest van de risico’s die de avondijzel met zich meebracht en heeft zich goed gehouden aan het advies van de politie om vooral binnen te blijven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Er deden zich maandagavond in Groningen slechts twee ongelukken voor. Volgens de politie lag de oorzaak van de ongevallen niet bij de gladheid. Dit ondanks het feit dat zich in de loop van de avond weer een laagje ijs begon af te zetten op de lokale wegen en voet- en fietspaden. Dit als gevolg van de combinatie van vrieskou en de motregen en de natte sneeuw die maandagavond in grote delen van de provincie viel.
Maandag eerder op de dag leidde ijzel in Groningen tot meer dan zestig aanrijdingen. In de Groningse ziekenhuizen meldden zich meer dan honderd mensen met ernstige botbreuken, fracturen, polsletsel en verwondingen aan de vingers.
Busvervoerder Arriva kampte maandagochtend en –avond met flinke vertragingen en de uitval van tientallen bussen. Het bedrijf verwacht dinsdag in de ochtendspits soortgelijke taferelen. Verschillende scholen hebben aangegeven dinsdagochtend weer lessen uit te laten vallen wanneer kinderen de scholen niet kunnen bereiken.
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) meldt dat dinsdagochtend alle rijexamens in de drie noordelijke provincies tot elf uur zijn afgezegd. TPG Post dat maandag door de ijzel in grote delen van het noorden de post niet kon bezorgen, evalueert de situatie dinsdagochtend. Een woordvoerder durfde maandagmiddag nog geen uitspraken te doen.