nieuws

22 jan 2014, 11:11

Het is de dag van de waarheid voor Aldel

Het is vandaag de dag van de waarheid voor Aldel. Tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer moet duidelijk worden of minister Kamp het plan van ondernemers en de provincie wil steunen om de warmtekrachtcentrale Delesto met een subsidie weer op te starten. Dat zou kunnen zorgen voor de redding van Aldel.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De vakbonden FNV en CNV gaan met 200 mensen naar het spoeddebat. Ook medewerkers van Aldel gaan massaal naar Den Haag. Ze willen minister Kamp een petitie aanbieden voorafgaand aan het debat. Ruim 10.000 mensen ondertekenden de petitie voor het behoud van Aldel.

 

Samenwerkende Bedrijven Eemsmond, de provincie Groningen en Groningen Seaports vragen voor de komende 2 jaar om een subsidie van 40 tot 50 miljoen per jaar om de warmtekrachtcentrale Delesto in het Chemie Park Delfzijl weer op te starten. Minister Kamp moet daarvoor wel een subsidieregeling verruimen. Delesto kan vervolgens goedkope stroom leveren waarmee industriebedrijven in de regio, die veel energie gebruiken, beter kunnen concurreren met het buitenland.

 

Het is de bedoeling dat Aldel vanaf 2016 gebruik kan maken van goedkope stroom die via een nog aan te leggen stroomkabel uit Duitsland binnenkomt.

 

Volgens de Groningse gedeputeerde Yvon van Mastrigt valt de verruiming van de subsidie binnen de Europese regels. Als tegenprestatie willen de bestaande bedrijven in de Eemsdelta in de komende jaren voor 160 miljoen euro gaan investeren in schonere en duurzame technologie. Dat moet ook zorgen voor meer werkgelegenheid.

 

Volgens Groningen Seaports-directeur Harm Post zijn er ook veel bedrijven die zich in het havengebied willen vestigen als ze daar kunnen profiteren van goedkopere stroom. Het zou dan gaan om een investering van 1,8 miljard euro.