nieuws

08 aug 2011, 10:10

Het Aards paradijs in Eelde

In Museum De Buitenplaats in Eelde is een opmerkelijke tentoonstelling te zien van werken van bekende noordelijke figuratieve kunstenaars, die hun visie geven op het Aards Paradijs. Bij de opening van de tentoonstelling was onder meer deze dame te zien, beschilderd door een bodypainter die daarmee zijn eigen visie gaf op het Aards Paradijs.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ruim 130 schilders, beeldhouwers, grafici ea. verbeelden hun visie op de vergankelijke schoonheid van het Aards Paradijs, soms zelfs speciaal geïnspireerd op het Eelder Eden: Museum De Buitenplaats. De exposanten namen allen eerder deel aan tentoonstellingen, zoals Matthijs Röling, Henk Helmantel, Luzia Simons en Bethany de Forest.

Sommigen werden vertegenwoordigd door hun nabestaanden met wie het Museum goede contacten onderhoudt zoals Carel Willink en Fiep Westendorp, en een aantal exposanten zal in de komende jaren in het Museum uitgebreider exposeren zoals Robert Vorstman, Niels Smits van Burgst en Tjalf Sparnaay.

Vier onder leiding van Liefi Olivier door binnen- en buitenlandse bodypainters beschilderde dames dede bij de opening de vier fonteinen bruisen. Bodypaint is niet alleen een van de meest vergankelijke, maar ook een van de meest oorspronkelijke uitingen van kunst en een uitdrukking van cultuur.

Er staan en hangen ongeveer 800 kunstwerken, van de plint tot het plafond, rijk als in een klassieke salon óf rijk als de dynamische veel- en snelheid van de hedendaagse beeldcultuur, in kwaliteit én kwantiteit een ode aan de hedendaagse figuratie. In de volle breedte van de gehele figuratieve horizon, en gerangschikt op kleur conform de regenboog die de hemel erboven af en toe met zijn spectrum kleurt.