Met de Facebookpost hoopt Lieke in één keer een antwoord te geven op alle vragen die ze krijgt. “Hoe kan het coronavirus voor een 21-jarige zijn? En hoe denk ik als ex-gediagnosticeerde over het virus? Deze vragen worden me vaak gesteld.”
‘Stel ik me aan?’
Het is maandag 9 maart als Lieke zich niet lekker begint te voelen. “Ik kreeg een zweetaanval, merkte dat traplopen zwaarder was dan normaal en een verkoudheid begon. Meteen gingen bij mij de alarmbellen af”, zegt ze. Lieke was namelijk een week op wintersport in Noord-Italië geweest en vreesde daarom het virus. De studente is direct naar haar studentenkamer gegaan en belde met haar afstudeerbedrijf om zich af te melden. “Gelukkig was ik niet zo ziek dat ik in bed hoefde te liggen. Misschien stel ik me wel aan”, zo dacht Lieke.
Een dag later waren de klachten nog niet verdwenen. De huisarts verwees haar door naar de GGD omdat ze ook lichte koorts had. Die dienst stuurde ’s avonds twee artsen bij haar langs voor een test. “Eén van de artsen zei nog: ‘We verwachten niet dat je het hebt, maar zekerheid is altijd fijn.’”
Geen klachten, toch corona
Op woensdag 11 maart waren de klachten van Lieke verdwenen. “Weer dacht ik bij mezelf: Jeetje misschien heb ik dit overdreven.” Maar aan het einde van de middag volgde een telefoontje van de GGD dat het virus in haar neus en keel was aangetroffen. Lieke moest in thuisisolatie, er werd een contactonderzoek opgestart en ’s avonds werd in de media bekendgemaakt dat ze behoorde tot de eerste twee Groningse gevallen.
De GGD nam op donderdag en vrijdag contact op met de studenten, maar ze was klachtenvrij. Daarom mocht Lieke officieel op vrijdag het huis weer uit. “Maar dit voelde erg vervelend. Ik durf nog niet bij mensen in de buurt te komen.” Lieke liet zich ophalen door haar vader, maar zelfs in zijn huis houden ze nog steeds afstand van elkaar. “Ik ga nog nergens heen”, aldus de studente.
‘Laten we met z’n allen levens redden’
De 21-jarige studente bedankt in haar post de hulpverleners van de GGD die altijd voor haar klaar hebben gestaan. “Laten we trots zijn op alle medewerkers in de zorg”, aldus Lieke. “Gelukkig heb ik milde klachten gehad. Het coronavirus kan dus ook rustig verlopen. Ook al zijn de klachten mild, je kan het met je meedragen. Lieve mensen, laten we zorgen voor de zwakkeren en ouderen in ons midden. Laten we met z’n allen levens redden. Volg het advies van het RIVM op!”
Nieuws
Herstelde Groningse coronapatiënte (21) durft nog niet bij mensen in de buurt te komen
De 21-jarige studente Lieke te Pas is inmiddels hersteld van het coronavirus, maar ze durft nog niet bij mensen in de buurt te komen. “Ik ga nog nergens heen”, zegt ze in een uitgebreide Facebook-post waarin ze haar ervaringen deelt. De studente was afgelopen woensdag één van de twee eerste geteste coronapatiënten in de provincie Groningen.
Leestijd: 2 minuten