nieuws

29 jul 2002, 00:12

Hermans eist geld terug van Hanzehogeschool

Oud-minister Hermans van Onderwijs heeft per brief aangekondigd geld terug te zullen vorderen van de Hanzehogeschool. Hij heeft de brief geschreven vlak voor zijn aftreden als minister.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Aan het begin van dit jaar bleek uit accountantsonderzoek dat zes hogescholen geld hadden geïnd voor studenten die niet aan de scholen bleken te studeren. De scholen werden beticht van fraude en Hermans deed aangifte bij justitie.
Hoewel het justitiële onderzoek nog niet is afgerond, kondigt de oud-minister nu wel al aan geld terug te zullen vorderen. In de brief die hij aan de Hanzehogeschool heeft gestuurd, noemt Hermans nog geen concreet bedrag.
Het bestuur van de hogeschool ligt niet wakker van de brief. “In de brief staat op zich niks nieuws”, meent voorzitter Deddo Houwen van het college van bestuur. Wel is hij het oneens met ‘bepaalde onderdelen’ van de brief. “Maar dat heb ik eerder al tegen Hermans gezegd, en mocht het tot een vordering komen, dan zal ik het nog een keer zeggen.”
Houwen ziet de brief niet zozeer als dreigement, maar eerder als een soort ‘opschoning’. “Ik kan me wel voorstellen dat Hermans zijn bureaulades wil legen voordat zijn opvolger achter dat bureau plaatsneemt”, verklaart de bestuursvoorzitter.