Nieuws

Herinnering aan het beruchte Scholtenshuis nog springlevend

Het boek over Het Scholtenshuis, 1940-1945 van auteur Nico de Both, dat op 6 april onder grote belangstelling werd gepresenteerd bij Boekhandel Godert Walter, is inmiddels uitverkocht. De uitgever concludeert dat de herinnering aan de terreur van de SD in het Scholtenshuis ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, voor veel mensen nog steeds springlevend is. Een tweede, herziene druk van Het Scholtenshuis 1940-1945 is vanaf 14 mei aanstaande verkrijgbaar bij de boekhandel.


Leestijd: 1 minuut

Het Scholtenshuis staat symbool voor de Duitse terreur in Groningen in de Tweede Wereldoorlog. Het pand aan de Grote Markt behoorde van oorsprong toe aan groot industrieel W.A. Scholten, maar kreeg in de oorlog de functie van hoofdkwartier van de gevreesde SD.

Hiermee veranderde het gebouw in een martelcomplex waar op sadistische wijze bekentenissen werden afgedwongen. Veel van de slachtoffers zijn later geëxecuteerd of in Duitse concentratiekampen omgekomen.
Nico de Both (1936) schreef een indrukwekkend boek over de geschiedenis van Het Scholtenshuis, dat komende zondag gepresenteerd zal worden in boekhandel Godert Walter.

De Both heeft voor zijn boek onderzoek gedaan naar de personen die op het Scholtenshuis werkzaam waren. Naast een dertigtal Duitsers, waarvan Robert Lehnhoff het meest gevreesd was, deden meer dan veertig Nederlanders dienst bij de SD. In dit boek neemt De Both de hoofdpersonen onder de loep, hij geeft een portret van deze figuren en probeert te doorgronden wat deze mensen bezield moet hebben om tot dergelijke gruweldaden over te gaan.

De Both is Groninger van geboorte en heeft in zijn jeugd, bij de arrestatie van zijn vader, een huiszoeking van Lehnhoff en zijn medewerker Steenwijk meegemaakt. Eerder verscheen van zijn hand Een straat in oorlogstijd, dat de persoonlijke verhalen van een aantal families beschrijft.