nieuws

13 mrt 2010, 12:12

Indrukwekkende herdenking Veendamse brandweerman

Foto's: Jeroen van Kooten De bij een aangestoken brand omgekomen Veendamse brandweerman Wiebe de Vries is zaterdag onder grote belangstelling herdacht. Honderden betrokkenen, brandweermannen en belangstellenden kwamen naar een sporthal in Veendam om de vrijwillige brandweerman een laatste eer te bewijzen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De kist werd met een brandweervlag bedekt binnengedragen door acht dragers die allemaal lid waren van de brandweerploeg van Wiebe de Vries. Als eerste spreker trad de Veendamse burgemeester Ab Meijerman op. Hij sprak over De Vries als familieman, brandweerman en gemeenteambtenaar. Onder het oog van de ongeveer 1600 aanwezigen in de zaal bracht ook de 19-jarige zoon van de overleden brandweerman een eerbetoon aan zijn vader. Hij sprak over zijn vader als een topper, zijn held, vriend en brandweerman.

Na de bijeenkomst werd de kist op een oud brandweervoertuig door een erehaag van brandweerlieden uit heel het land naar de brandweerkazerne van Veendam gevoerd. Na een korte ceremonie, een minuut stilte en het luiden van het brandweeralarm werd de kist ontvlagd en heeft de familie de begrafenis in besloten kring voortgezet.

De 44-jarige De Vries kwam maandag om bij een brand in het centrum van Veendam nadat hij onder een omvallende muur terechtkwam. Omdat hij vrijwillig brandweerman was en tijdens het uitoefenen van zijn functie overleed, is hij met korpseer begraven.