nieuws

14 mei 2011, 11:11

Henk Pijlman voorzitter Raad van Toezicht Noord Nederlands Orkest

Henk J. Pijlman (1955) is per 1 juni 2011 benoemd als voorzitter van de Raad van Toezicht van het Noord Nederlands Orkest. Hij volgt waarnemend voorzitter Chris Fictoor op, die deze functie waarnam nadat Joop Atsma in oktober 2010 zijn voorzitterschap neerlegde in verband met zijn benoeming als Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Noord Nederlands orkest is bijzonder verheugd met deze benoeming. Pijlman heeft indrukwekkende bestuurlijke ervaring en beschikt over een groot netwerk, zowel landelijk als in Groningen, Fryslân en Drenthe, de provincies waar het NNO optreedt.


Pijlman was van 1990 tot 2000 wethouder van de Gemeente Groningen op verschillende portefeuilles, waaronder Cultuur. Sinds 2000 is hij lid van het College van Bestuur van de Hanzehogeschool Groningen, waarvan hij sinds 2004 voorzitter is.
Daarnaast vervult Pijlman verscheidene bestuursfuncties: hij is lid van het dagelijks bestuur van de HBO-raad, voorzitter van de houdstermaatschappij FC Groningen, van de Stichting Technasium en van de Raad van Commissarissen van Martiniplaza. Hij is lid van de Raad van Commissarissen van SKSG en lid van de Raad van Toezicht van Noorderslag – Eurosonic.


Pijlman is lid van D66, hij was raadslid in de gemeente Groningen en enkele jaren lid van het hoofdbestuur van deze partij.
Henk Pijlman verheugt zich op zijn nieuwe taak bij het Noord Nederlands Orkest, de grootste kunstinstelling in het Noorden, een instelling die Pijlman graag en vaak bezoekt en die hij ziet als wezenlijke bouwsteen van het rijke culturele leven in de stad Groningen en als een onmisbare voorziening voor de drie provincies Fryslân, Drenthe en Groningen.


Met de benoeming van Pijlman zijn alle leidende posities van de Stichting Noord Nederlands Orkest weer ingevuld: per 1 juni a.s. treedt Ingeborg Walinga aan als algemeen directeur.
Het artistieke beleid is in goede handen bij Stefan Asbury die in september 2011 begint als chef-dirigent en Marcel Mandos die als artistiek manager al sinds 2001 tekent voor de bijzondere en spraakmakende programmering van het NNO.