nieuws

12 nov 2001, 00:12

Henk Koop eist in kort geding 'schaduwboekhouding' terug

De van fraude beschuldigde Groningse aannemer Henk Koop gaat in de tegenaanval. Tijdens een persconferentie, die onder meer te zien was op het NOS journaal, liet hij weten zijn boekhouding terug te eisen. De zaak ‘Koop Tjuchem’’ ontwikkelt zich tot de grootste zaak rond bouwfraude uit de geschiedenis.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tijdens de persconferentie, zaterdag, liet bouwondernemer Koop weten zijn boekhouding, waarmee zijn bedrijf in opspraak is geraakt, terug te eisen. Het gaat om de boekhouding die door oud-medewerkers Bos mee naar huis is genomen. Daaruit zou blijken dat aannemers in Nederland hun prijzen door onderlinge afspraken kunstmatig hoop houden. Dergelijk kartel-gedrag is sinds 1993 bij wet verboden. Deze megafraude in de bouwwereld zou de overheid een miljard gulden hebben gekost.
Ondernemer Koop eist de boeken terug via de rechter om ze zelf aan justitie te kunnen overhandigen. Koop liet weten alle vertrouwen te hebben in een onderzoek naar de vermeende fraude. Bovendien liet hij weten dat de beschuldigingen van de oud-directeur niet nieuw zijn. Een paar jaar geleden zette de ex-werknemer Koop met de gegevens onder druk en wilde geld zien voor de boekhouding. Koop ging daar destijds niet op in.