nieuws

14 okt 2010, 20:08

Henk Helmantel: Van Italië tot Veendam

In Veendam komt een overzichtstentoonstelling van werk van Henk Helmantel, de bekendste en meest succesvolle Groninger schilder van dit moment. Er is onlangs in Italië ook al een tentoonstelling van zijn schilderijen geopend. Henk Helmantel (1945) staat alom bekend als een van de belangrijkste en meest prominente figuratief werkende kunstenaars in Nederland. Zijn werk was te zien in talrijke tentoonstellingen binnen en buiten Europa. De internationaal bekende kunstenaar Henk Helmantel woont en werkt in zijn geboortedorp Westeremden ( Gr.) . In een herbouwde voormalige pastorie, de Weem, hoog op een wierde, vinden we zijn atelier en woonhuis. In het schuurgedeelte van de Weem is een expositieruimte gecreëerd om de eigen collectie schilderijen te tonen gedurende een deel van het jaar.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Veenkoloniaal Museum te Veendam en het klooster Ter Apel tonen komende winterperiode onder de titel ‘Henk Helmantel in dubbel perspectief’ grote delen van zijn oeuvre dat normaalgesproken in de Weem hangt. Echter een onlangs vervaardigd zelfportret zal voor de eerste keer aan het publiek worden getoond.

Helmantel volgde zijn opleiding van 1961 tot en met 1965 aan de Academie Minerva te Groningen. Tijdens zijn opleiding experimenteerde hij in verschillende stijlen, maar koos uiteindelijk toch voor het realisme. In 1967 vestigde hij zich als
kunstschilder in zijn geboortedorp Westeremden. Hij heeft zich gedurende al die jaren voornamelijk beziggehouden met het schilderen van stillevens en (kerk)interieurs in realistische stijl. Helmantel roeide hiermee echter tegen de altijd weer wisselende kunststromingen in en volgde zijn eigen weg. Een weg die in binnen- en buitenland veel waardering oogst.
Hij besteedt veel tijd aan de abstracte waarde van zijn composities, een belangrijk onderdeel van de typische Helmantel-stijl.
De expositie in het Veenkoloniaal Museum te Veendam geeft een overzicht van Helmantels werken uit zijn vroege jeugd, zijn studietijd en werken die hij tijdens zijn inmiddels 43-jarige carrière als beeldend kunstenaar heeft gemaakt.

Verder worden er in het Veenkoloniaal Museum te Veendam tijdens de duur van de expositie op elke eerste en twee zondag van de maand, behalve op 2 januari, een rondleiding verzorgd om 15.00 uur, waarbij uitvoerig wordt ingegaan op het werk van Helmantel. Voor de bovenbouw van het basisonderwijs wordt een speciale lesbrief ontwikkeld. Bij zowel het Klooster Ter Apel als in het Veenkoloniaal Museum te Veendam zijn voordelige combikaarten te koop die toegang geven tot beide musea.

Voor meer informatie en arrangementen zie

www.veenkoloniaalmuseum.nl en

  www.kloosterterapel.nl