nieuws

30 jan 2009, 09:09

Helmcamera’s voor fietsende agenten

Fietsende agenten in Groningen hebben sinds kort bij wijze van proef een klein cameraatje op hun helm bevestigd. De beelden die gemaakt worden werden tot voor kort opgeslagen op een harde schijf, maar volgende week gaat er een experiment van start waarbij de medewerkers van de meldkamer live kunnen meekijken met hun collega’s op de fiets.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Meerdere korpsen in Nederland werken al met zo’n helmcamera. Omdat de ervaringen positief zijn, overweegt ook het Groningse korps de camera’s aan te schaffen. Volgens woordvoerder Ger Blokzijl zitten er meerdere voordelen aan de camera. Zo gaat er volgens hem een preventieve werking vanuit als mensen weten dat ze gefilmd worden. ‘Personen die weten dat ze gefilmd worden, binden sneller in’, zegt hij, verwijzend naar ervaringen elders in het land. Ook kan de camera het gedrag van vervelende jongeren registreren, waarvan de beelden later aan de ouders getoond kunnen worden.

In de afgelopen weken reden de dertig bikers in Groningen met een camera rond waarvan de beelden op een harde schijf werden opgeslagen. Volgende week start een proef waarbij de beelden live via internet bekeken kunnen worden. ‘Op die manier kan de meldkamer direct ingrijpen en extra mensen sturen als een situatie dreigt te escaleren’, geeft Blokzijl als bijkomend voordeel.

Na afloop van deze proef, die enkele weken gaat duren, wordt besloten of en met welk systeem de helmen van de Groningse bikers uitgerust worden.