nieuws

10 dec 2010, 10:10

Helft van stadjers fietst zonder licht

Fietsers in de stad Groningen lappen de regels voor fietsverlichting massaal aan hun laars. Uit metingen van de politie blijkt dat de helft van de stadjers zonder licht fietst. Op het platteland branden de meeste fietslampjes wel: in Leek, Uithuizen en Zuidhorn schommelt het percentage fietsers zonder licht rond de 16 procent.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De metingen vonden plaats vlak na de start van de landelijke fietsverlichtingscampagne. Ook de komende maanden zal intensief gecontroleerd worden op verlichting, zegt de politie. In februari 2011 vindt opnieuw een meting plaats om te kijken of het gedrag van de fietsers is veranderd.

Slechte zichtbaarheid van fietsers leidt nog al eens tot onveilige situaties. Bovendien staat op een kapotte voor- en/of achterlamp een boete van 35 euro. Onveilige situaties en een boete zijn eenvoudig te voorkomen door te zorgen voor een goed werkende voor- en achterlamp, aldus de politie. Losse lampjes op het frame of het bovenlichaam van de fietser zijn ook toegestaan. De lampjes mogen niet worden gedragen op hoofd, armen, benen of andere bewegende delen. Ze mogen wel worden bevestigd op kleding of een tas. Ze moeten dan wel goed zichtbaar zijn, dus er mag niets voor of overheen hangen. Bovendien mogen de lampjes niet knipperen. En altijd geldt: wit of geel licht voor, rood licht achter.