nieuws

17 mrt 2003, 00:12

Helft bomen nieuwe wijk Groningen dood: buurt wil nieuwe boomsoorten terug

Buurtbewoners van de nieuwe woonwijk De Meeuwen in Groningen willen vervanging voor dode of zieke bomen in die buurt. De helft is dood of er slecht aan toe.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de nieuwe wijk zijn al sinds 1999 problemen met het groen, aldus een groep buurtbewoners. ‘’Veel bomen gingen dood of gaan dood. Standaardreactie van de gemeente is: vervanging door dezelfde bomen. Verder wilde de gemeente daar minimaal tot 2005 mee doorgaan’’, aldus de verontruste groep. Dat kan zo niet langer, stelt ze. Ze wil andere bomen die passen bij de grond in de buurt en die het dus langer uithouden dan een paar jaar.
Op verzoek van de buurtbewoners heeft de stadsecoloog Doevendans van ecologisch bureau BBZ eind 2002 een nader onderzoek naar de bomen en de bodemgesteldheid ingesteld, en daarbij aanbevelingen gedaan om de toestand te verbeteren. Uit onderzoek van de gemeente Groningen blijit dat vijftig procent van de bomen dood, ziek of bedreigd is. Groningen wil onder meer de scheerlingsden, bijvoetden, himalayaden en zwarte berk vervangen door de watercypres, Leylandcypres, en de gewone berk. Daarbij wordt tevens de drainage aangepakt.
‘’Dat de gemeente de zaken nu alsnog radicaal anders aanpakt, juichen wij toe, evenals dat de gemeente dit voorjaar start met een eerste deel. Dat de gemeente echter aangeeft dit jaar uit financiële overwegingen niet alle nieuwe aanplant te willen doen, keuren wij af. Al te lang heeft de gemeente de zaak op zijn beloop gelaten. Sinds 1999 was reeds duidelijk dat de gemeente goed fout zat. Nu nog weer tot ergens in 2004 wachten op een deel van de te plaatsen nieuwe bomen is er voor ons echt niet meer bij’’.