nieuws

17 jan 2009, 18:06

Heldere 'vallende ster' boven Noord-Nederland

Een oranje vuurbol met een slinger eraan. Dat was volgens de Groningse sterrenkundige Theo Jurriëns zaterdagavond te zien op Terschelling. Jurriëns meent dat de waarnemer getuige was van een vallende ster, een stuk gruis uit de ruimte dat in de dampkring van de aarde is verbrand. Jurriëns, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, ontving rond kwart over acht zes tot acht meldingen van mensen die de meteoor hadden gezien.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,Eerst dacht ik dat er een vliegtuig in brand stond dat naar beneden stortte'', aldus de waarnemer op Terschelling. ,,Ik zag het vanuit mijn keukenraam, richting oost boven Ameland.'' De sterrenkundige kreeg verder meldingen uit Beilen, Winschoten en Voorhout.

De term 'vallende ster' is feitelijk onjuist. Vallende sterren zijn niets anders dan kleine steentjes uit de ruimte die hoog in de atmosfeer van de aarde verbranden.

De kans bestaat dat de resten van die steentjes, meteorieten, op het land terecht komen. Dat gebeurt echter sporadisch. Op 7 april 1990 ging in Glanerbrug bij Enschede een meteoriet dwars door het dak van een huis. De bewoners dachten eerst dat er ingebroken was. Twee dagen later stelden wetenschapers vast dat het een meteoor moet zijn geweest die het huis was binnengedrongen.