nieuws

22 mrt 2011, 10:10

Hel van het Noorden in Schouwburg en Grand Theatre

Stadsschouwburg en Grand Theatre Groningen presenteren van 22 t/m 26 maart voor de vijfde keer een week gewijd aan Vlaams theater en dans. De wereldwijd bekende Vlaamse choreograaf, danser, acteur, regisseur, fotograaf en filmer Wim Vandekeybus is deze festivaleditie de centrale gast. Eerder waren beroemde gezelschappen als Rosas van Anne Teresa De Keersmaeker, Les Ballets C de la B van Alain Platel en Troubleyn van Jan Fabre te zien.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vandekeybus richtte in 1986 zijn dansgezelschap ‘Ultima Vez’ op. Hij maakte naam met spectaculaire stukken waarin bijvoorbeeld gedanst wordt tussen neervallende bakstenen. Zijn stukken reizen meteen vanaf zijn debuut de hele wereld over, hij is een van de grote namen in de Europese dans. Stadsschouwburg Groningen en Grand Theatre Groningen presenteren deze week maar liefst drie Nederlandse premières, twee voorstellingen van jonge interessante makers (voorgesteld door Wim Vandekeybus) en een filmavond in ForumImages.

De openingsvoorstelling is de overrompelende ‘Monkey Sandwich’, waarin de veelzijdigheid van Wim Vandekeybus goed naar voren komt. Hij maakte ditmaal geen dansvoorstelling maar verweeft film en performance tot een meeslepende trip. Een onstuimig samenspel van verhalen waarin de voor hem zo kenmerkende energie en beeldende kracht van doek en podium spatten. Eén van de andere hoogtepunten deze week is de krachtige en energieke dansvoorstelling ‘Radical Wrong’. Vandekeybus laat zeven van zijn beste jonge performers in hoog tempo laveren tussen circus, muziek, theater en dans. De week wordt afgesloten met het dampende slotspektakel ‘What’s the prediction’, waarin dansers op een catwalk een energieke show brengen op de enerverende live muziek van de band van Mauro Pawlowski (gitarist van dEUS).

Programma Hel van het Noorden: 22 t/m 26 maart
• Ultima Vez - Monkey Sandwich: di 22 maart, 20.15 uur, Stadsschouwburg Groningen
• Wim Vandekeybus stelt aan u voor: Groupe Entorse - Accidens (ce qui arrive) (Ned. première) & Davis Freeman – Investment: wo 23 & do 24 maart, 20.00 uur, Grand Theatre
• Dansfilm ‘Blush’: wo 23 maart, 20.00 uur, ForumImages
• Ultima Vez - Radical Wrong: vr 25 maart, 20.15 uur (Ned. première), Stadsschouwburg Groningen
• Ultima Vez - What’s the prediction: za 26 maart, 21.00 uur (Ned. première), Grand Theatre