Nieuws

Heeft inspraak nog wel zin in Groningen? CDA botst met GroenLinks

De fractievoorzitter van het CDA in de Groningse gemeenteraad, Jan Seton, vindt dat GroenLinks de inspraak van burgers op het gebied van ruimtelijke ordening aan het ondergraven is. Volgens Seton heeft raadslid Harrie Miedema van GroenLinks zich laatdunkend uitgelaten over het effect van inspraak door te stellen dat er door inspraak toch niet veel meer verandert’.’’Nu breekt mijn klomp!’’, schrijft de CDA fractievoorzitter in zijn weblog in de Digitale Stad Groningen. Volgens hem is Groningen al jaren bezig inspraak te bevorderen en nu roept GroenLinks dat het toch allemaal geen invloed heeft. In een reactie schrijft Harrie Miedema dat Seton er helemaal niets van begrepen heeft en het standpunt van GroenLinks op een rare manier heeft verdraaid. Hieronder de vinnige discussie over het nut van inspraak in Groningen. Eerst Jan Seton, dan Harrie Miedema:De fractievoorzitter van het CDA in de Groningse gemeenteraad, Jan Seton, vindt dat GroenLinks de inspraak van burgers op het gebied van ruimtelijke ordening aan het ondergraven is. Volgens Seton heeft raadslid Harrie Miedema van GroenLinks zich laatdunkend uitgelaten over het effect van inspraak door te stellen dat er door inspraak toch niet veel meer verandert’.’’Nu breekt mijn klomp!’’, schrijft de CDA fractievoorzitter in zijn weblog in de Digitale Stad Groningen. Volgens hem is Groningen al jaren bezig inspraak te bevorderen en nu roept GroenLinks dat het toch allemaal geen invloed heeft. In een reactie schrijft Harrie Miedema dat Seton er helemaal niets van begrepen heeft en het standpunt van GroenLinks op een rare manier heeft verdraaid. Hieronder de vinnige discussie over het nut van inspraak in Groningen. Eerst Jan Seton, dan Harrie Miedema:De fractievoorzitter van het CDA in de Groningse gemeenteraad, Jan Seton, vindt dat GroenLinks de inspraak van burgers op het gebied van ruimtelijke ordening aan het ondergraven is. Volgens Seton heeft raadslid Harrie Miedema van GroenLinks zich laatdunkend uitgelaten over het effect van inspraak door te stellen dat er door inspraak toch niet veel meer verandert’.’’Nu breekt mijn klomp!’’, schrijft de CDA fractievoorzitter in zijn weblog in de Digitale Stad Groningen. Volgens hem is Groningen al jaren bezig inspraak te bevorderen en nu roept GroenLinks dat het toch allemaal geen invloed heeft. In een reactie schrijft Harrie Miedema dat Seton er helemaal niets van begrepen heeft en het standpunt van GroenLinks op een rare manier heeft verdraaid. Hieronder de vinnige discussie over het nut van inspraak in Groningen. Eerst Jan Seton, dan Harrie Miedema:


Leestijd: 2 minuten

(…) ‘Een andere uitval kwam van collega Miedema (GL). De vraag was heel overzichtelijk: ben je bereid het aantal participatiemomenten terug te brengen, om zo procedures tot een redelijkere lengte terug te brengen? D66 kwam met een keurige woordvoering over kwaliteit en kwantiteit van participatie, dus het ging de goede kant op.


Maar toen kwam Miedema. Hij bleek niet bereid om een moment voor het indienen van zienswijzen in te leveren, omdat er bij inspraak meestal toch niet veel meer veranderd werd. Volgens hem was dat nu eenmaal de praktijk. Dus moet je naast de inspraak nog andere momenten van participatie houden.


Nou breekt mijn klomp! Nu zijn we al zowat de hele raadsperiode bezig om de participatie van burgers te verbeteren, om manieren van participatie, waaronder de inspraak, meer zin en invulling te geven, en dan gaat GroenLinks beweren dat het allemaal toch geen zoden aan de dijk zet?


Laat het maar even op je inwerken. Als je als burger een advertentie ziet of een uitnodiging krijgt voor inspraak, kun je volgens GL net zo goed niet komen en als je wel komt, doe je voor spek en bonen mee. En het college organiseert de inspraakmomenten eigenlijk alleen maar voor de vorm. Ongelooflijk voor een partij die participatie, als het gaat om bijvoorbeeld verkeersprojecten altijd hoog heeft zitten en ook goed uitvoert (bijv. de Zuidelijke ringweg).


Als GL dit écht vindt, verwacht ik een voorstel om de inspraak dan maar af te schaffen en al dan niet te vervangen door iets anders. Maar zolang het prominent onderdeel uitmaakt van onze vormen van participatie past het niet om de inspraak te ondergraven, maar moet je juist je stinkende best doen om ook op deze manier de meningen van onze burgers steeds beter serieus te nemen.’’

Jan Seton

(Fractievoorzitter CDA Groningen)

REACTIE GROENLINKS:

‘’Jan, je hebt mijn betoog in de commissie R&W over inspraak niet goed begrepen en op een hele rare manier geïnterpreteerd. Ik stelde dat er in de laatste fase van de inspraak vaak niet zoveel meer verandert aan een voorstel, omdat het in de loop van een proces steeds lastiger wordt om nog onderdelen aan te passen.

In de eerste fase van de inspraak zijn vaak meer wijzigingen mogelijk. Daarom heb ik mijn twijfels of we bij grote bestemmingsplannen wel een vroege fase van de inspraak moeten afschaffen. De invloed van bewoners zou hierdoor wel eens minder kunnen worden’

Harrie Miedema

www.dsg.nl