nieuws

02 mrt 2002, 00:12

Hedy d ‘Ancona’s kennissen vinden reis naar verre Groningen inbreuk op hun tijd

Hedy d’ Ancona krijgt een emancipatieprijs van de Rijksuniversiteit Groningen. Daar zijn haar vrienden en kennissen uit Amsterdam niet zo blij mee: die vinden het een zware opgave om helemaal naar het Noorden te moeten reizen om bij de prijsuitreiking aanwezig te zijn, zo blijkt uit een interview met de Universiteitskrant.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hedy d’Ancona krijgt volgende week woensdag 6 maart de tweejaarlijkse Aletta Jacobsprijs van de RUG uitgereikt. Mevrouw d’ Ancona wordt geëerd als voortrekker op het gebied van de emancipatie. Opmerkelijk is dat de Aletta Jacobsprijs in 1990 voor het eerst werd uitgereikt door de toenmalige minister Hedy ‘d Ancona. Nu krijgt ze hem dus zelf.
Voor mevrouw d’ Ancona, die gewend is de hele wereld over te reizen, is de tocht naar Groningen een behoorlijke rit. In elk geval wel voor haar kennissen. Velen van hen hebben Hedy aangekondigd naar Groningen af te reizen om bij de prijsuitreiking aan hun vriendin aanwezig te zijn. Maar voor die kennissen is dat wel een groot offer. Daar is d’ Ancona hen erg dankbaar voor want, zo zegt ze in het interview: ‘Ik ben daar echt door geroerd, want die reis naar het Noorden is voor mensen toch wel een inbreuk op hun tijd’.
In elk geval is ze nog even strijdbaar als vroeger, al geldt dat niet voor de andere Nederlandse vrouwen, zo zegt ze in het interview. ‘De vrouwenbeweging in Nederland leeft niet meer, het grove onrecht is er absoluut uit. Ik vind dat we hier in dit luxe poppenlandje solidair moeten zijn met vrouwen elders’.