nieuws

26 jan 2010, 10:10

Voorstanders Groninger Forum roeren zich: D66 vraagt interpellatie aan

In het fel opgelaaide debat rond het Groninger Forum lijken de tegenstanders plotseling de overhand te hebben gekregen. Niets is minder waar: er zijn in de Groningse politiek nog wel degelijk veel voorstanders van het project. Behalve de PvdA, GroenLinks en SP is dat ook D66. Niet oninteressant omdat deze partij straks na de verkiezingen mogelijk aanzienlijk versterkt terugkeert in de Raadszaal. Vanuit de PvdA/GroenLinks en SP blijft het op de weblogs nog steeds oorverdovend stil rond het Forum, maar D66 breekt in haar blog wel een lans voor het Forum. Volgens de fractievoorzitter van D66, Elco van der Wilt, kan het Groninger Forum van grote waarde zijn voor Groningen, zo schrijft hij in het weblog van D66 in www.dsg.nl. Hij kondigt er een interpellate-debat aan. Van der Wilt:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘’D66 heeft een interpellatiedebat aangevraagd over het Forum. En nog maar eens voor de duidelijkheid, D66 is voor het Forum, altijd geweest en vooralsnog zijn we dat nog steeds.


Waarom ook alweer? Omdat het Forum een vliegwiel kan zijn voor de economische ontwikkeling van onze binnenstad. Het levert banen op, een aantrekkelijke stad voor stadjers en bezoekers. En het kan bijdragen aan een stad vol debat in de open samenleving die Groningen is. En dat allemaal op een inspirerende innovatieve vooruitstrevende manier. Heel D66 dus.


Voor zijn betekent ook, kritisch zijn, want ook wij vinden dat juist dergelijke grootschalige ingrepen met net wat meer zorgvuldigheid gevolgd moet worden. Het Groninger Forum wordt geen succes als de invulling niet klopt, als het miljoenen meer gaat kosten dan begroot en wanneer het ruime draagvlak afbrokkelt door rumoer.
Daarom heeft D66 drie harde voorwaarden gesteld aan onze steun. Niet meer uitgeven dan er nu begroot is. Een sluitende exploitatie als de deuren opengaan en een stevige vinger aan de pols tijdens de bouw. Geen Adje theater in Groningen is hier het motto.


Nu begrijp ik best dat wethouder De Vries, het een beetje druk heeft met lijsttrekker zijn voor de PvdA, maar graag heb ik toch nog dat hij ook nog even zijn rol als wethouder pakt. En dat nu mist D66. Vandaar het interpellatiedebat. Want waar zijn de resterende 10 miljoen tekort die ons was beloofd? Waarom worden wij niet periodiek op de hoogte gehouden over de risico’s en het bouwproces? Antwoorden graag, zodat de ruime meerderheid voor het Forum overeind kan blijven.

Elco van der Wilt
www.dsg.nl