nieuws

15 jan 2002, 00:12

Harry Potterdienst ondanks protesten druk bezocht

De Harry Potterkerkdienst in het Groningse Haren trok ondanks protesten vooraf zondagochtend een volle zaal. Dominee J. Ridderbos is tevreden: ,,Ik heb genoten, de mensen waren enthousiast en de kinderen hadden zich in prachtige tovenaarskleren gestoken.”

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Buiten de kerk protesteerde een klein groepje ‘christenen voor de waarheid’ tegen de dienst. Zij bespeuren allerlei occultisme in het verhaal van Harry Potter. Dominee Ridderbos wees op de vele plekken in de bijbel waar tovenarij voorkomt en andere overeenkomsten. Hij snapt niet waarom mensen met borden protesteren tegen een boek dat ze niet eens hebben gelezen. Gelaten: ,,Weerstand hoort nou eenmaal bij mijn werk.”
De volle kerk reageert positief op de Harry Potterkerkdienst. Naar voren geroepen kinderen met tovenaarshoeden roepen allemaal ‘Ja’ op de vraag of ze het boek hebben gelezen. Enthousiast gaan ze mee in de lessen die de dominee uit de film haalt. De tienjarige Dagmar vond de dienst achteraf ‘erg leuk’ en zegt nu toch anders naar Harry Potter te kijken. Aanvankelijk sceptische ouderen vonden na afloop ‘dat de dominee het weer mooi heeft gezegd’.
De belangrijkste parallel tussen de film en de bijbel volgens Ridderbos de les dat geen enkele overwinning kosteloos wordt behaald. ,,Harry Potter houdt aan zijn eerste ontmoeting met het kwaad een litteken over dat pijn blijft doen. Aan elke overwinning hangt een prijskaartje, dat wil ik de gemeente voorhouden.''
Ridderbos zegt met een dienst als deze te willen aantonen dat de kerk middenin de wereld staat en de wereld middenin de kerk. Hij verbaast zich over de grote belangstelling van zowel pers als gelovigen. ,,Ik schrik een beetje van mijn beroepsgroep als een dienst als deze kennelijk heel bijzonder is.”