nieuws

26 feb 2002, 00:12

‘Harry Potter-Tovertuin’ in Muntendam landelijk genomineerd

Een sprookjesachtige tuin speciaal voor kinderen in het oost-Groningse Muntendam heeft zich landelijk in de kijker gespeeld. Het gaat om de Heemtuin Muntendam. Die Heemtuin is namelijk genomineerd door de jury van De Ford Motor Company Conservation and Environmental Grants Programme 2001 met het project ‘Toverpad’. Van de 63 inzendingen komt De Heemtuin samen met 5 andere gekozen projecten mogelijk in aanmerking voor een prijs.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Kinderen die het Toverpad doen, leren er al toverend van alles over een duurzame manier van leven. Doel van de prijs is het stimuleren van projecten op het gebied van het behoud van natuurlijk en cultureel erfgoed. De categorieën waarop ingezonden kon worden waren: ‘Monument, Milieu, cultuur en Natuur’. De jury beoordeelt de projecten op praktische toepassing, toewijding, financiële behoefte, originaliteit en kwaliteit. In september 2001 is de ontwikkeling van het Toverpad gestart. De bedoeling is dat meer mensen kennis kunnen maken met Natuur en Milieu Educatie. Aan het project wordt doorlopend doorgewerkt, zoadat het op de lange termijn een bovenregionale attractie zal zijn geworden.
In de Kerstperiode is het project van start gegaan. En met succes!. De kinderen (én volwassenen) vinden het prachtig. Gewapend met toverhoed, tovertas en tovermaterialen gaan ze op pad. Uilen wijzen hen de weg. Onderweg doen ze allerlei toverproeven zoals: De waternimf laten dansen, uilen helpen, licht halen uit aardappels en zien hoe hoeden de lucht inschieten. Als alle toverproeven zijn doorstaan dan is er afloop een heus Tovenaarsdiploma. Het Toverpad is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Het leent zich uitstekend voor kinderfeestjes, schoolreisjes, waarvoor arrangementen zijn ontwikkeld. Vanaf april wordt het Toverpad ook ingezet op diverse locaties in Oost-Groningen voor de basisscholen van groep 5 tot en met groep 8.
De Heemtuin is ook zeer verheugd dat ze is genomineerd voor de prijs van Ford. De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 8 maart 2002 in Amsterdam. Na de presentatie zal de jury beslissen welk project de eerste prijs van 5000 Euro en tweede prijs van 3000 Euro verdienen en welke projecten de aanmoedigingsprijs. Mocht De Heemtuin in de prijzen vallen, dan zal dit geld besteed worden voor de verdere ontwikkelingen voor het Toverpad.