nieuws

21 nov 2007, 16:04

Lenie 't Hart krijgt wind van voren van boze Friezen

De gemeente Harlingen is kwaad op Lenie 't Hart van de Zeehondencrèche. De Zeehondencrèche leek vanuit Pieterburen naar Harlingen te verhuizen. Dinsdag maakte 't Hart echter bekend dat de crèche naar Delfzijl verhuist. ,,Wij zijn verontwaardigd'', aldus een zegsman van Harlingen woensdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens 't Hart valt de keuze op Delfzijl omdat die plaats 2,5 miljoen euro op tafel heeft gelegd. Dat was een eis van het Waddenfonds. Uit dat fonds moet het merendeel van de 15 miljoen euro kostende nieuwbouw van de crèche worden betaald. Volgens 't Hart was Harlingen niet in staat voor de deadline van het Waddenfonds dinsdagmiddag met een garantstelling voor de 2,5 miljoen te komen.

Harlingen beweert ondanks het ontbreken van de garantstelling voor de 2,5 miljoen een beter bod te hebben gedaan dan Delfzijl. Harlingen wilde 7 miljoen euro in grond, parkeerfaciliteiten en bereikbaarheid voor de Zeehondencrèche financieren. ,,Ons bod is volgens ons drie keer meer waard dan dat van Delfzijl'', aldus de zegsman. 't Hart bestrijdt dat. ,,Want die investering van Harlingen doet Delfzijl ook'', aldus de 'zeehondenmoeder'.

Nog geen twee jaar geleden besloot de provincie Groningen miljoenen in Pieterburen te investeren. ,,Het geld is onder meer gebruikt om een grote parkeerplaats aan te leggen, aldus CDA-Statenlid Marc Jager. ,,Als er na het verdwijnen van de zeehondencrèche straks 150.000 minder mensen dan verwacht naar Pieterburen komen, lijkt dat me zonde van het geld.

De Statenfractie van het CDA heeft dinsdagavond het provinciebestuur om opheldering gevraagd. ,,In 2006 is in de subsidievoorwaarden opgenomen dat het masterplan en het subsidiebedrag zouden worden aangepast als de crèche zou verhuizen. Wij willen van het College weten hoe het project nu aangepast zal worden.''