nieuws

28 nov 2001, 00:12

Harense jongen (9) winnaar Haydn Muziek Festival; Groningse (10) krijgt juryprijs

Na een geslaagd Haydn Muziek Festival in Duitsland twee weken geleden, was het afgelopen weekend de beurt aan Groningen. In het Noord Nederlands Conservatorium in Groningen deden 75 kinderen mee aan de 9e editie van het Haydn Muziek Festival. Ruim 110 kinderen hadden zich aangemeld. Zij konden niet allemaal in Groningen worden geplaatst. Een deel van de overinschrijvingen heeft twee weken geleden in Aurich meegedaan; een ander deel zal op 19 en 20 januari 2002 meedoen aan de editie Oost in Zwolle. Ieder jaar melden zich meer kinderen aan voor het Haydn Muziek Festival.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De sfeer was het hele weekend zeer goed en de kinderen zijn door dit festival op een heel plezierige wijze gestimuleerd in het verbeteren van hun eigen muzikale kwaliteiten. Niet alleen is het Haydn Muziek Festival een uitgelezen mogelijkheid voor jonge kinderen om hun muziek aan publiek ten gehore te brengen, maar zij worden bovendien beoordeeld door een echte jury, die in de nabespreking veel positieve feedback geeft aan ieder kind. Ook hebben tijdens het weekend veel van de deelnemende kinderen samengespeeld met andere kinderen in het speciaal voor de gelegenheid samengestelde festivalorkest. Dit orkest trad met groot succes op na de finalisten op zondagmiddag.
Op zondagmiddag 11 november speelden de volgende kinderen in de finale: Jelmer Strijkstra (10 jaar), viool, uit Haren Bruno van Esseveld (12 jaar), viool, uit Groningen Lies Braakman (11 jaar), piano, uit Coevorden Elvire Boelee (12 jaar), piano, uit Emmen Dana de Vries (8 jaar!), cello, uit Franeker Mitchell Mungroop (9 jaar), viool, uit Haren Helene Ehling (10 jaar), viool, uit Groningen Danna Paternotte (10 jaar), viool, uit Groningen
Eervolle vermeldingen kregen: Jorien Rippen (11 jaar), altblokfluit, uit Groningen Rianne Jongsma (11 jaar), fluit, uit Boornbergum (Friesland) Bert de Boer (net één dag 11), uit Winsum.
Uiteindelijk reikte commissaris van de Koningin, de heer Alders, de Juryprijs Categorie A (t/m 9 jaar) uit aan Mitchell Mungroop (viool). Mitchell behoorde vorig jaar ook al tot een van de acht finalisten, maar behoorde toen niet tot de winnaars. Het juryrapport over Mitchell: "In het largo van Bach wist Mitchell van het begin tot het eind te boeien, met een mooi volgehouden cadans. In de Czardas deed hij het voorkomen alsof hij de noten ter plekke aan het verzinnen was, met een zeer goede coördinatie tussen linker- en rechterhand."
De Juryprijs Categorie B (10 t/m 12 jaar) ging naar Danna Paternotte (viool), die vorig jaar ook in de finale zat in Groningen, én Lies Braakman (piano). De jury over Danna Paternotte: "Danna verraste ons direct, vanaf de eerste noot met een lieflijke en stralende toon. Alle lastige loopjes werden zonder problemen gespeeld. Ze heeft uitstekende oren en een prachtig uitgebouwde dynamiek. Danna 'zingt' op haar viool!" Over Lies Braakman zei de jury: "Lies, we vinden het geweldig dat je zo'n moeilijk stuk al zo volwassen kunt spelen. Je presentatie, je podiumaanwezigheid, is zeer overtuigend. Je toonvorming is prachtig; met de beschikbare middelen weet je met je touché het uiterste uit de vleugel te halen!". De Publieksprijs ging naar Bruno van Esseveld (viool). Voor de inter-regionale finale van het Haydn Muziek Festival, die op 10 maart 2002 in de Tamboer in Hoogeveen zal plaatsvinden, selecteerde de jury de volgende kinderen: Danna Paternotte (10 jaar), viool, uit Groningen Lies Braakman (11 jaar), piano, uit Coevorden Bruno van Esseveld (12 jaar), viool, uit Groningen Op 20 en 21 januari zal het Haydn Muziek Festival regio Oost plaatsvinden in Zwolle. De inschrijvingen hiervoor lopen nog deze week. Via particuliere muziekdocenten, muziekscholen en dergelijke kunnen kinderen zich hiervoor opgeven. Meer informatie en een aanmeldingsformulier staan op onze website: www.haydnmusicfestival.nl