nieuws

21 sep 2012, 12:12

Harense jeugd: ,,We gaan Duitsland overtreffen”

,,We gaan Duitsland overtreffen”, zegt de 20-jarige Rogier uit Haren vastbesloten, verwijzend naar het Project X-feest vorig jaar in het Duitse Hamburg, dat zo’n1500 jongeren op de been bracht. Samen met twee vrienden neemt hij vrijdagochtend alvast even een kijkje bij de Stationsweg in het dorp, de statige laan waar die avond het Project X –feest had moeten plaatsvinden. Rond een uur of zeven gaat hij opnieuw. ,,Iedereen die ik ken, gaat erheen.”

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Van de hooggespannen verwachtingen van de Harense jongeren is vrijdagochtend op de Stationsweg nog weinig te merken. Voor de woning van de 15-jarige Merthe, die haar privéfeestje zag uitdraaien op een internethype, hebben onbekenden op het asfalt met graffiti een grote, witte X gespoten. De vader van de scholiere zet net zijn vuilnis buiten. Met de media praten wil hij niet. De gordijnen van villa zijn nog gesloten. Een auto met daarin vier jonge jongens rijdt voorbij. Eén van hen hangt uit het raam om met zijn smartphone opnames van de woning te maken.

Even verderop hing aan een lantaarnpaal tot donderdag het straatnaambordje van de Stationsweg, die straat inmiddels nationale bekendheid geniet. Het is vermoedelijk meegenomen door jongeren uit het dorp. ,,Als trofee”, vermoedt een 16-jarige scholier, die op de hoek van de straat een sigaretje staat te roken.

In het dorp zelf, ook wel het ‘Wassenaar van het Noorden’, genoemd, opent eigenaresse Helena Hovenkamp van Café De Pub al bellend de deuren van de dorpskroeg, die doorgaans ook veel jeugd trekt. ,,Nee hoor, we zijn vanavond gewoon open”, vertelt ze aan de persoon aan de andere kant van de lijn. Ze zegt even later wel ,,wat meer” klanten te verwachten. ,,Maar ik heb niet extra ingekocht of meer personeel achter de bar.”

Drie 17-jarige scholieren die op een bankje in het centrum genieten van hun tussenuur spreken van ,,stilte voor de storm.” ,,Een paar honderd jongeren komen er zeker”, zegt de één. ,,Nee man, de halve school gaat en er zijn partybussen uit Utrecht en Almere onderweg. Er komen zeker een paar duizend mensen, minimaal.”