nieuws

22 sep 2012, 11:11

Burgemeester: "Tuig heeft huisgehouden in Haren"

“Tuig heeft huisgehouden in Haren. We zijn getroffen door buitensporige rellen. Dit is niet te tolereren“, aldus de Harense burgemeester Rob Bats. Tijdens een persconferentie werd bekend gemaakt dat tijdens de rellen 34 aanhoudingen zijn verricht. Een groot deel daarvan betrof gerichte aanhoudingen door burgeragenten. De Groningse korpschef Oscar Dros sprak daar verder van extreem geweld jegens zijn agenten. Eerste schattingen spreken van 3000 tot 5000 jongeren die naar Haren zijn gekomen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Inzet van de ME was onvermijdelijk rond half negen. “De sfeer sloeg toen om”, aldus korpschef Dros. “Mensen begonnen met het gooien van flessen en vuurwerk richting de politie. We hebben toen geprobeerd om de groep in beweging te krijgen. Dat leidde alleen maar tot meer geweld tegen agenten. We hebben toen besloten de ME in te zetten en de groep uiteen te drijven.”

De politie zette in totaal 500 collega’s in. Daarvan waren 250 ME’ers uit het hele land. “Fietsen, trottoirbanden, hekken: alles werd naar onze collega’s gegooid. Er zijn een paar lichtgewonden gevallen”, aldus Dros. “Krankzinnig. Een ongekende vorm van geweld, gericht op het verwonden van agenten.” De korpschef riep relschoppers op zich te melden. “We hebben zoveel beelden gemaakt. Meld jezelf maar, dan staan we niet op een onverwacht moment op de stoep om je van je bed te lichten”, zei hij tot de daders.

Dros vindt dat zijn korps buitengewoon moedig en alert heeft opgetreden. “In sommige gevallen met gevaar voor eigen gezondheid.” Dros sprak ook over het fenomeen social media als katalysator van de situatie. “We hebben alles in de aanloop naar gisteren goed in de gaten gehouden. Er is ook contact geweest met collega’s in Duitsland, waar een soortgelijke situatie is geweest. De rol van sociale media was groot. Er is 400.000 keer getweet over Project X. We moeten kijken hoe we hier op gaan reageren in de toekomst.”

Ook burgemeester Bats sprak over het fenomeen. “We gaan zo snel mogelijk onderzoeken wat de rol van sociale media is geweest.”, aldus Bats. Hij liet weten voorbereid te zijn op alle scenario’s. “Maar dit had ik in het slechtste geval niet verwacht. Het is vreselijk dat het zo uit de hand is gelopen.”

Hessel Schuth, Hoofdofficier van Justitie, liet weten dat voor de 34 relschoppers die vast zitten, snelrecht wordt toegepast. Zij krijgen of een dagvaarding of blijven vastzitten tot de rechtszaak plaatsvindt. De aangehouden verdachten, veelal jong meerderjarigen, komen uit het hele land. “We gaan snel en adequaat straffen.”

Het meisje dat per ongeluk een openbare uitnodiging verstuurde, verblijft nog met haar familie elders. Volgens burgemeester Bats is zij en haar gezin emotioneel. “Ik heb kort met de vader gesproken en dat was eenrichtingsverkeer. Het is voor hem heel moeilijk om hier over te praten. We hebben ze hulp aangeboden en gaan kijken hoe we hier zo goed mogelijk uitkomen.”

Volgens de politie was het de bedoeling om zoveel mogelijk ongewenst publiek naar het Gorechtterrein. De politie heeft zoveel mogelijk geprobeerd ze daarheen te leiden. Volgens burgemeester Bats was er een aanbod om een feest te organiseren. Hij denkt dat dat grote gevaren met zich zou hebben gebracht.

Vanmiddag om 14.00 is een bijeenkomst voor bewoners. Om 17.30 uur kunnen ondernemers in gesprek over hun ervaringen. Bij beide bijeenkomsten is aandacht voor de schade.