nieuws

15 nov 2001, 00:12

Hanzehogeschool ziet af van Hannie Schaftlezing door Afghaanse ‘fascist’

De Hanzehogeschool in Groningen heeft een uitnodiging voor het houden van de tweejaarlijkse Hannie Schaftlezing aan de Afghaan prof. Abdul Rachid Walili ingetrokken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Hannie Schatlezing is vernoemd naar de in de oorlog vermoorde Nederlandse verzetsstrijdster Hannie Schaft. De school besloot af te zien van de uitnodiging na kritiek omdat Walili in 1979 enkele maanden minister van onderwijs was in Afghanistan. Volgens de critici was dat indertijd een zeer bloedig regime en zou Walili zelf beschouwd kunnen worden als een fascist.
De opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan de Hanzehogeschool heette vroeger Hannie Schaft Academie. Deze opleiding droeg deze naam vanuit de gedachte jongeren bewust te maken van de strijd voor vrede en vrijheid, tegen fascisme en rascisme. De lezing is destijds in nauw overleg met Truus Menger en Jans Heusdens ingesteld. Zij werkten in het verzet samen met Hannie Schaft, ook wel bekend als het 'meisje met het rode haar'. De hogeschool heeft de lezing ingesteld voor haar studenten om hen te inspireren en het gedachtegoed van Hannie Schaft levendig te houden.
Volgens een woordvoerder zoekt de hogeschool momenteel naar een onpartijdig deskundige om de Hannie Schaftlezing te verzorgen. De lezing wordt gehouden op donderdag 22 november.