nieuws

05 nov 2008, 10:10

Hanzehogeschool moet Ministerie van OCW 1,5 miljoen terugbetalen

De Hanzehogeschool moet het Ministerie van OCW 1,446,951 euro aan rijksbijdragen terugbetalen. Dat oordeelde de Raad van State woensdag tijdens het hoger beroep dat de hogeschool had aangespannen. De zaak maakt deel uit van wat bekend is geworden als de ‘HBO-fraude’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de Raad van State is bewezen dat de hogeschool tussen 1999 en 2003 rijksbijdragen heeft ontvangen voor studenten die hun onderwijs niet in Groningen genoten. Tussen 1999 en 2003 ontving de Hanzehogeschool bekostiging voor 15 medewerkers van Defensie, 168 Duitse studenten, 208 Finse studenten die in Groningen stonden ingeschreven maar hun opleiding in zijn geheel of gedeeltelijk in het buitenland doorliepen Hanzehogeschool.

De rechtbank in Groningen oordeelde in januari van dit jaar al dat de vordering terecht was, waarop de Hanzehogeschool in hoger beroep ging bij de Raad van State. Deze heeft nu besloten dat de uitspraak gehandhaafd blijft. Volgens een woordvoerder van de onderwijsinstelling is de vordering inmiddels verrekend met de rijksbijdragen in de afgelopen jaren.