nieuws

10 dec 2007, 11:11

Hanzehogeschool Groningen daagt ministerie voor rechter

De Hanzehogeschool Groningen heeft het ministerie van Onderwijs voor de rechter gedaagd omdat het ministerie volgens haar ten onrechte 1 miljoen euro van de school terugvordert. Volgens het ministerie heeft de Hanzehogeschool in Duitsland les gegeven aan officieren van het Nederlandse leger, maar had de instelling dat alleen mogen doen in haar vestigingsplaats, Groningen. Dat heeft een woordvoerder vanmorgen bekendgemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gaat om een al langer slepende kwestie die ontstond toen de Hanzehogeschool Groningen in 2003 onderwijs gaf aan officieren van het Nederlandse leger op de basis in Seedorf. De Groningse onderwijsinstelling gaf ook les aan Duitse en Finse studenten, ook in Finland. Volgens toenmalig staatssecretaris Mark Rutte was dat tegen de regels en mogen hogescholen alleen les geven in de eigen vestigingsplaats. Het ministerie eiste vervolgens een miljoen euro terug die de Hanzehogeschool voor de lessen had ontvangen.

De Hanzehogeschool Groningen stelt dat het ministerie destijds mondeling toestemming had gegeven voor de lessen. Volgens een woordvoerder is de regelgeving van het ministerie bovendien niet helder genoeg, waardoor andere hogescholen in Nederland met vergelijkbare kwesties zitten. De Hanzehogeschool Groningen verwacht over zes tot acht weken uitspraak in de zaak.